Η Θράκα είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) που ιδρύθηκε το 2014 και έχει την έδρα της στη Λάρισα. Διαχειρίζεται τον εκδοτικό οίκο Θράκα, εκδίδει το περιοδικό Θράκα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, και διοργανώνει το ετήσιο διεθνές Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης από το 2013, καθώς και άλλες μικρότερης κλίμακας λογοτεχνικές εκδηλώσεις στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Καρδίτσα. Επιπλέον, η Θράκα συμμετέχει ως εταίρος στο διεθνές δίκτυο λογοτεχνικών διαμονών «Το καταφύγιο του Οδυσσέα», καθώς και μικρότερα διεθνή προγράμματα λογοτεχνικών ανταλλαγών, και συνεχίζει να πραγματοποιεί ένα τακτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων εντός του έτους στην Λογοτεχνική Γωνιά (δημοτικός πολυχώρος για τη λογοτεχνία στη Λάρισα, όπου διεξάγει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε εβδομαδιαία βάση).
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Στόχοι :
- Να προωθήσουμε τις ανερχόμενες, αλλά ξεχωριστές φωνές της ελληνικής ποίησης (παράλληλα δημοσιεύουμε/εκδίδουμε και έναν αριθμό βιβλίων πεζογραφίας και βιβλία από ήδη αναγνωρισμένους συγγραφείς)
- Να πραγματοποιήσουμε τη συνεργασία και αλληλεπίδραση των τεχνών (συνεργαζόμαστε συχνά με τοπικούς και εθνικής εμβέλειας καλλιτέχνες, μουσικούς και χορευτές)
- Να προωθήσουμε τη λογοτεχνία στη Θεσσαλία και να τη κάνουμε πιο δημοφιλή (διοργανώνουμε αναγνώσεις ποίησης, στα πλαίσια του φεστιβάλ, σε πόλεις όπου δεν υπήρχαν φεστιβάλ ποίησης πριν, αλλά και σε σχολεία και διανέμουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό αντιτύπων των βιβλίων μας δωρεάν)
- Να καθιερώσουμε διεθνή συνεργασία για τον εμπλουτισμό της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής, αλλά και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
Βασικές δραστηριότητες
1. Εκδόσεις βιβλίων – Εκδόσεις Θράκα
Η Θράκα εκδίδει βιβλία εδώ και 13 χρόνια και έχει αποκτήσει τη φήμη του εκδοτικού που πολλοί σημαντικοί νέοι ποιήτριες/ες ξεκινούν την ποιητική τους καριέρα. Επίσης τα τελευταία χρόνια σημαντικοί και ήδη αναγνωρισμένοι λογοτέχνες αρχίζουν όλο και περισσότερο να επιθυμούν συνεργασία με το εκδοτικό τμήμα μας.
Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που πολλές από τις εκδόσεις μας στο προηγούμενο έτος έτυχαν θετικής αποτίμησης από σημαντικούς κριτικούς λογοτεχνίας, με εκτενή και εμβριθή κείμενα που φιλοξενήθηκαν σε μια σειρά έγκριτων έντυπων και ηλεκτρονικών περιοδικών λογοτεχνίας. Επιπλέον, βιβλία μας έτυχαν διάκρισης ή και συμπεριλήφθηκαν στις βραχείες λίστες σημαντικών λογοτεχνικών βραβείων. Μας συγκινεί η ποίηση δημιουργών που κατέχουν την τέχνη του λόγου και έχουν κάτι αληθινό να πουν.
2. Διοργάνωση φεστιβάλ – Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης
Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης είναι ένα διεθνές φεστιβάλ ποίησης που θεσπίστηκε από τη Θράκα, η οποία το συνδιοργανώνει με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, και έχει την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε ως ένα ημερίσιο τοπικό φεστιβάλ στη Λάρισα, διοργανωμένο από Θεσσαλούς ποιητές και συγγραφείς το 2013. Μέσα στα χρόνια, έγινε ένα πενθήμερο φεστιβάλ με live αναγνώσεις ποίησης, μουσικές εμφανίσεις και μια έκθεση τέχνης, ενώ πραγματοποιείται σε 4 πόλεις της Θεσσαλίας – Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, και πιο πρόσφατα, στην Αθήνα. Αν και το Φεστιβάλ έχει διεθνή χαρακτήρα στο πρόγραμμα και στις συνεργασίες του, παραμένει βαθιά ριζωμένο στη Θεσσαλική καλλιτεχνική κοινότητα, και κατά τη διάρκεια του συνεργαζόμαστε με πολλά Θεσσαλικά πολιτιστικά ιδρύματα, όπως το Διαχρονικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, την Πινακοθήκη P.Ar.Co- By the river. Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται, επίσης, από τον Δήμο Τρικκαίων τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, της Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα, το Literature Across Frontiers, το Wales Arts International και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.
Με περισσότερους από 100 ποιητές, μουσικούς και εικαστικούς καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε κάθε διοργάνωση, το Φεστιβάλ προσελκύει πάνω από 1200 επισκέπτες συνολικά και έτυχε μεγάλης κάλυψης από πάνω από 80 διαφορετικά τοπικά, περιφερειακά και εθνικής εμβέλειας μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα οποία περιλαμβάνονται τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες, περιοδικά αφιερωμένα στον πολιτισμό και ραδιοφωνικοί σταθμοί (ενδεικτικά: ERT3, Τα Νέα, Εφημερίδα Ελευθερία, Thessalian TV, κτλ).
3. Περιοδικό Θράκα – έντυπο και διαδικτυακό
Το Περιοδικό Θράκα έχει διαδικτυακή και έντυπη έκδοση. Στην έκδοση του διαδικτυακού περιοδικού δημοσιεύουμε σύγχρονα ελληνικά ποιήματα, μεταφράσεις, πεζά κείμενα και δοκίμια σε τακτική βάση. Ακόμα, δημοσιεύουμε σειρές πιο εκτενών άρθρων γύρω από μια συγκεκριμένη κάθε φορά θεματική, τα οποία επιμελείται ο εκάστοτε φιλοξενούμενος συντάκτης. Το διαδικτυακό περιοδικό Θράκα επικεντρώθηκε κυρίως στα κριτικά κείμενα από σταθερούς αρθρογράφους ή φιλοξενούμενους, αλλά και στα λογοτεχνικά κείμενα που παραλαμβάνουμε και δημοσιεύουμε με σειρά άρθρων, και τα οποία ανταποκρίνονται στην εκάστοτε θεματική που ανακοινώνεται στα ανοιχτά καλέσματα.
Το έντυπο Περιοδικό Θράκα έχει ξεχωριστή συντακτική επιτροπή από το ηλεκτρονικό και τα τεύχη του εκδίδονται μία φορά το χρόνο.
4. Βραβεία Ποίησης - Βραβείο »Μάκης Λαχανάς« και Βραβείο »Θράκα«
Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θέσπισε δύο ποιητικά βραβεία – το βραβείο “Μάκης Λαχανάς” για τη συνολική προσφορά κάποιου προσώπου στην ποίηση, και το βραβείο “Θράκα” για ανέκδοτη ποιητική συλλογή πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, το οποίο δίνει στην/στον ποιήτρια/η την ευκαιρία να εκδώσει το βιβλίο της/του δωρεάν. Το βραβείο “Θράκα” είναι το πρώτο έγκριτο βραβείο αυτού του είδους στην Ελλάδα, και είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην πρωτοπορία της προσπάθειας για παροχή περισσότερων ευκαιριών στις/στους ταλαντούχους νέες/ους και ανερχόμενες/ους συγγραφείς.
5. Αποκέντρωση της λογοτεχνίας: Θράκα & Friends Bazaar, Λογοτεχνική Γωνία
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2025, η Θράκα διοργάνωσε μικρότερες ποιητικές εκδηλώσεις, με αναγνώσεις και προωθήσεις βιβλίων στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται υπό τη μορφή των ετήσιων Bazaar Βιβλίου Θράκας ή με τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις στη Λογοτεχνική γωνιά.
6.Θράκα & Friends Bazaar
Τα ετήσια Bazaar Βιβλίου Θράκα & Friends πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο – τον χειμώνα και την άνοιξη. Στόχος τους είναι να αποτελούν έναν χώρο συνάντησης και μια γιορτή της λογοτεχνίας και παρέχουν τη δυνατότητα συνύπαρξης πολλών δημιουργών από διαφορετικές γενιές και με διαφορετικούς τρόπους γραφής. Διοργανώνονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Καρδίτσα, κι εκεί οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν την ποίησή τους μπροστά σε κοινό δεκάδων φίλων της ποίησης, ενώ τα βιβλία τους διατίθενται σε προσιτές τιμές. Κατά τη διεξαγωγή των bazaar, μια συγκεκριμένη επιλογή βιβλίων προσφέρεται δωρεάν προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος τη διάδοσης της αναγνωστικής εμπειρίας. Αυτές οι εκδηλώσεις συνήθως πραγματοποιούνται σε πιο χαλαρωτικούς χώρους, όπως μπαρ ή βιβλιοπωλεία.
7.Λογοτεχνική Γωνία – εκδηλώσεις και εργαστήρια ποίησης
Η Λογοτεχνική Γωνία είναι ένας χώρος 500 m2 στο κέντρο της Λάρισας, αφιερωμένος στη λογοτεχνία. Η Λογοτεχνική Γωνία άνοιξε στο τέλος του 2021 και η Θράκα διοργανώνει εκδηλώσεις σε τακτική βάση. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ανοικτή για κάθε πολίτη ή ομάδα που θέλει να παρουσιάσει το έργο του/της στην πόλη, καθώς επιθυμούμε αυτός ο χώρος να αποτελέσει ένα σπίτι της λαρισαϊκής λογοτεχνίας ανοιχτό για όλους. Έχουμε οργανώσει πάνω από 200 εκδηλώσεις εκεί, συμπεριλαμβανομένων βιβλιοπαρουσιάσεων, ποιητικών αναγνώσεων, του Λογοτεχνικού καφενείου που γίνεται κάθε εβδομάδα, ποιητικά εργαστήρια με καταξιωμένους δημιουργούς και πολλά άλλα. Από το 2026, η Θράκα διοργανώνει κάθε εβδομάδα εργαστήρια ποίησης σε συνεργασία με το Δίκτυο Συγγραφέων και την Εταιρεία Συγγραφέων. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές και δωρεάν για το κοινό.
8. Ενίσχυση της φιλαναγνωσίας μέσω δωρεάς βιβλίων
Kαθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προσφέρουμε βιβλία στις τοπικές καφετέριες και τα μπαρ που επιθυμούν συνεργασία, δημιουργώντας μικρές βιβλιοθήκες στον χώρο των καταστημάτων αυτών, έτσι ώστε η λογοτεχνία να είναι περισσότερο παρούσα στην καθημερινή ζωή της Θεσσαλίας. Προσφέρουμε επίσης δωρεάν βιβλία στο μόνιμο περίπτερο που βρίσκεται στον χώρο της Λογοτεχνικής Γωνίας. Η προώθηση της ανάγνωσης της ποίησης στη Θεσσαλία είναι πρωτεύων ζήτημα για εμάς.
9.Διεθνείς συνεργασίες
Η Θράκα διοργανώνει προγράμματα λογοτεχνικών διαμονών: «Το Καταφύγιο του Οδυσσέα», το πρόγραμμα ανταλλαγής λογοτεχνικών διαμονών Counterpoint σε συνεργασία με το Literature Across Frontiers (Ουαλία) και το Culture Reset (Τσεχία), καθώς και μικρότερα προγράμματα ανταλλαγής συγγραφέων, σε συνεργασία με την Κροατική Εταιρεία Συγγραφέων.
«Το Καταφύγιο του Οδυσσέα 3»
Η ΘΡΑΚΑ είναι ένας από τους εταίρους του προγράμματος λογοτεχνικών διαμονών «Το Καταφύγιο του Οδυσσέα», εκπροσωπώντας την Ελλάδα, μαζί με εταίρους από την Κροατία (Sandorf), την Σλοβενική Εταιρεία Συγγραφέων (Σλοβενία), το Literature Across Frontiers (Ουαλία), το Inizjamed (Μάλτα), το Culture Reset (Τσεχία), το Mallorca Film Comission (Ισπανία) και το Krokodil (Σερβία). Το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και 6 χρόνια με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe. Ως εταίροι, έχουμε αναλάβει τις διαμονές 24 διεθνών ποιητών στην Λάρισα καθ’ όλη τη διάρκεια των 3 κύκλων του προγράμματος. Ο τρίτος κύκλος άρχισε το 2023 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Μάιο του 2025. Αντιστοίχως, στείλαμε 20 Έλληνες συγγραφείς για διαμονή δύο εβδομάδων σε συνεργαζόμενες χώρες. Οι συγγραφείς επιλέγονται πάντα μέσω ανοιχτής πρόσκλησης.
Counterpoint
Ένα πρότζεκτ που συνδιοργανώθηκε από την Θράκα (Ελλάδα), το Culture Reset (Τσεχία) και το Literature Across Frontiers (Ουαλία), σε συνεργασία με το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, το Ουαλικό Φεστιβάλ Ποίησης Gwyll Arall και το Τσεχικό Φεστιβάλ Ποίησης Den Poezie, με τη στήριξη της EFFEA και τοπικών φορέων (2023, 2024). Το 2023, ένας ανερχόμενος ποιητής επισκέφθηκε και τις τρεις χώρες, πραγματοποίησε διαμονή στην Πράγα, συνεργάστηκε με τοπικούς καλλιτέχνες και συμμετείχε σε τρία φεστιβάλ. Το ίδιο επαναλήφθηκε το 2024, με δεκαήμερη διαμονή στη Λάρισα.
Ανταλλαγές Συγγραφέων Ελλάδα–Κροατία
Πρόγραμμα ανταλλαγής συγγραφέων που οργανώθηκε από την Θράκα και την Κροατική Εταιρεία Συγγραφέων (2024, 2025). Κάθε χρόνο, δύο συγγραφείς από την Κροατία φιλοξενούνταν για πέντε ημέρες στην Ελλάδα, συμμετείχαν σε συνεργατικό εργαστήριο μετάφρασης και παρουσίασαν το έργο τους σε ζωντανή εκδήλωση, καθώς και σε έντυπο και διαδικτυακό περιοδικό. Αντίστοιχα, δύο Έλληνες συγγραφείς συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα στην Κροατία.




