Κάλεσμα αποστολής ποιημάτων για μικρό αφιέρωμα πάνω στην εργασιακή ζωή, εν όψει της Πανελλαδικής Απεργίας του Νοέμβρη

Έχουμε ενημερωθεί για τον «δύσκολο χειμώνα» που έρχεται.
Εύκολα -και με μια βεβαιότητα τυπική για την εποχή- φτιάχνουμε την εικόνα παγωμένων σπιτιών, ντουλαπιών χωρίς προμήθειες και μια βαριά απομόνωση από ευρύτατα σύνολα ανθρώπων σε διαμερίσματα, γκαρσονιέρες και υπόγεια.

Υπάρχει κάτι ανεκμετάλλευτο που αναζητά την έκφραση του στην σύγχρονη ποίηση και θα μπορούσαμε να πούμε πως κάτι τέτοιο συνιστά η ποιητική αξιοποίηση της εργασιακής καθημερινότητας. Η επαγγελματική μας ζωή, οι φερόμενες ως ισότιμες σχέσεις των ανθρώπων, όπως καθορίζονται από τις παραγωγικές σχέσεις (προϊστάμενος- υπάλληλος, αφεντικό- εργαζόμενος, σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων και των μισθωτών), οι συνέπειες στο σώμα μας, στην ψυχή μας, ό,τι συνιστά τον εργασιακό μας βίο (βιώματα, εμπειρίες, συνθήκες, πρακτικές) είναι ζητήματα εν πολλοίς αναξιοποίητα από την ποιητική δημιουργία.

Ποια θα μπορούσε να είναι μια ειλικρινής ποιητική παρουσίαση αυτού που βιώνουμε στο σήμερα ως μισθωτοί; Όντας σε σχέση οικονομικής εξάρτησης, υφιστάμενοι, εκμεταλλευόμενοι από τον εκάστοτε εργοδότη, υπάρχει άραγε η δυνατότητα να περάσει και να μετουσιωθεί αυτό σε ουσιαστική και απαραίτητη τέχνη; Πώς θα μπορούσε να γράψει καμιά/κανείς από τη θέση υπαλλήλου τηλεφωνικού κέντρου, πωλήτριας/τη, ηλεκτρολόγου, ασκούμενης/ου δικηγόρου, web developer, γραμματέως, μπαρίστα, υποδοχής σε μαγαζί, σεζονίστα, θερμαστή στους λέβητες ενός κεντρικού νοσοκομείου, δασκάλας/ου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ξενοδοχοϋπάλληλου, κτλ;

Με το σκεπτικό αυτό και εν όψει της Πανελλαδικής Απεργίας που έχει προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 9 Νοεμβρίου 2022 αποφασίσαμε να κάνουμε ως Περιοδικό Θράκα ένα ανοιχτό κάλεσμα αποστολής ποιημάτων όπου οι θεματικοί άξονες των κειμένων μπορούν ενδεικτικά να είναι οι εξής:

  • Επαγγελματική ζωή. Δυσκολίες, καθημερινότητα και ρουτίνα
  • Εργασιακές σχέσεις. Ο προϊστάμενος, οι συνάδελφοι, οι συγκρούσεις συμφερόντων, η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους, ο αριβισμός, τα πισωμαχαιρώματα, η συναδελφικότητα
  • Η ξεκούραση στο σπίτι μετά το σχόλασμα
  • Η απόλυση, η παραίτηση (αναγκαστική ή ηθελημένη)
  • Η μέρα της απεργίας. Η στάση μπροστά στην εργοδοσία, το δίλημμα, η αμφιταλάντευση
  • Σώμα και ψυχική υγεία. Εργατικά ατυχήματα, κρίσεις πανικού, άγχος, έμφυλα ζητήματα (εγκυμοσύνη, περίοδος), εργασία των ΑΜΕΑ, διακρίσεις στην εργασία (η εργασιακή απασχόληση των τρανς υποκειμένων).

Υποβολή
Ένα (1) δημοσιευμένο ή ανέκδοτο ποίημα σε αρχείο word με γραμματοσειρά Times New Roman 12 στιγμών. Κάθε ποίημα δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 200 λέξεις.

Προθεσμία
Υποβολή συμμετοχής μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2022 στην ηλεκτρονική διεύθυνση του εκδοτικού οίκου «Θράκα»: thracamagazine@gmail.com, με αναγραφή θέματος «Ποιήματα για την εργασιακή ζωή».

Όλες οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή μέχρι τις 5 Νοέμβρη 2022, ενώ θα υπάρξει σχετική ηλεκτρονική ενημέρωση όσων υποκειμένων τα ποιήματα επιλεγούν. Το αφιέρωμα θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική έκδοση του Περιοδικού Θράκα λίγες μέρες πριν την Απεργία, ώστε να συμβάλει στην επιτυχία της.