Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού λογοτεχνικού προγράμματος κυκλικών διαμονών «Το καταφύγιο του Οδυσσέα» (συνδιοργάνωση λογοτεχνικό περιοδικό Θράκα – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων), η ποιήτρια Urska Kramberger από τη Σλοβενία και η βραβευμένη Κροάτισσα ποιήτρια Marija Dejanovic θα διαβάσουν ποιήματά τους στα Σλοβένικα και στα Κροατικά, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 στις 21:00 στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Η ηθοποιός, χορογράφος και περφόρμερ Ρούλα Καραφέρη και η ηθοποιός και σκηνοθέτης Χρυσούλα Χρήστου θα διαβάζουν τα ποιήματα των φιλοξενούμενων λογοτεχνών, μεταφρασμένα στα ελληνικά.

Την εκδήλωση θα κλείσει με ποιήματά του ο ποιητής  Σωτήρης Παστάκας.

 Συντονίζει ο Θάνος Γώγος

Η Urška Kramberger (Ούρσκα Κράμπεργερ) γεννήθηκε το 1993 στο Μάριμπορ. Ζεί και δημιουργεί στη Λιούμπλιανα. Στη Λιουμπλιάνα φοίτησε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εργαστηριακής βιοιατρικής, συμμετέχει στην διοργάνωση πολιτισμικών εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της πλατφόρμας για τέχνη IGNOR και ακολουθεί τον σκύλο της στα ξεχασμένα στενάκια της πόλης. Το 2015 τιμήθηκε με βραβείο στο Φεστιβάλ νέας λογοτεχνίας Urška και ένα χρόνο αργότερα εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή της Η τεράστια μουσούδα της Υδρογείου.

Η Marija Dejanovic (Μαρία Ντεγιάνοβιτς) γεννήθηκε στο Πριέντορ της Βοσνίας το 1992. Μεγάλωσε στη Σίσακ της Κροατίας και κατοικεί στο Ζάγκρεμπ. Το 2018, το χειρόγραφό της «Η ηθική του ψωμιού και των αλόγων» («Etika kruha i konja»), κέρδισε τα βραβεία «Goran» και «Kvirin» για νέους λογοτέχνες. To χειρόγραφο «Εγκάρδιο ξύλο» » («Središnji god») κέρδισε το βραβείο «Zdravko Pucak». Τα δύο βιβλία εκδόθηκαν την ίδια χρονιά και έτυχαν θερμής υποδοχής από κριτικούς και αναγνώστες.

Τα ποιήματα και οι λογοτεχνικές κριτικές της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, ανθολογίες και στο διαδίκτυο σε Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Σερβία,Ελλάδα,. Ιταλία και Ρουμανία.

Η Ντεγιάνοβιτς έχει πειραματιστεί, διαβάζοντας την ποίησή της συνοδεία μουσικών, όπως η Sara Renar kai o Vedran Peternel σε project όπως τα: «Προσωρινή Συγκατοίκηση με Ανθρώπους» (U privremenom smještaju kod ljudi) και «Πλημμύρα» (poplava) .

Αυτό το καιρό ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία λογοτεχνίας και παιδαγωγικά.