«Ξένων Αιμάτων Τρύγος»

Με τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και των βιβλιοπωλείων Γνώση, το περιοδικό ΘΡΑΚΑ πραγματοποιεί το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο στο 2ο όροφο στο Μύλο του Παππά, την παρουσίαση της ανθολογίας του Γιώργου Θεοχάρη «Ξένων Αιμάτων Τρύγος», εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2014. Χορηγός επικοινωνίας diavasinet.gr

Ο Σωτήρης Παστάκας υποδέχεται τον Γιώργο Θεοχάρη και κουβεντιάζει μαζί του περί ποιητικών ανθολογιών και υπερπληθώρας ποιητικής παραγωγής.

Ποιητές απ” όλη τη Θεσσαλία έχουν προσκληθεί να διαβάσουν ένα ποίημά τους, ανεξάρτητα αν συμπεριλαμβάνονται στον πρώτο τόμο ενόψει του δεύτερου που θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2015.

«Ξένων Αιμάτων Τρύγος»

Η παρούσα ανθολογία είναι το αποτέλεσμα μιας σκέψης που γεννήθηκε στο μυαλό του ανθολόγου το 2012 προκειμένου να υποστηρίξει εμπράκτως και σε καθημερινή βάση την ποιητική δημιουργία και να εμπλουτίσει την ποιότητα των αναρτήσεων στο νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που μπήκε ορμητικά στη ζωή μας, το facebook. Έτσι, λοιπόν, κάθε πρωί, ο ανθολόγος, φορώντας το προσωπείο του χαρτοκόπτη, αναρτά ένα ποίημα που καλύπτει την αναγνωστική του απαίτηση και προσδοκία και το συνοδεύει με μία εικόνα εξωφύλλου του βιβλίου από το οποίο προέρχεται, με φωτογραφία του ποιητή ή της ποιήτριας και με πλήρη βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

Οι αναρτήσεις είναι σε ελεύθερη θέαση από όλους τους χρήστες του facebook, και, κατά τεκμήριο, στη διάρκεια της ημέρας, «φίλοι» διαδικτυακοί του χαρτοκόπτη αναρτούν τα σχόλια και την εντύπωσή τους για το ποίημα.

Δημιουργείται έτσι κι ένας διάλογος πάνω στα ποιήματα και τους δημιουργούς και η όλη ιδέα αποκτά συν τω χρόνω δυναμική. Πρόθεση του ανθολόγου ήταν να συγκροτηθεί μία Ανθολογία Ποιημάτων και όχι ποιητών.

Αναντιρρήτως δεν ανταποκρίνεται καθόλου στη λογική της γραμματολογίας. Θα λέγαμε με παρρησία ότι δεν είναι καν ανθολογία, αλλά μια τεράστια ανθοδέσμη φτιαγμένη από εκατοντάδες ξεχωριστά άνθη που μάζεψε με ευαισθησία ο ανθολόγος για να στολίζει καθημερινά το βλέμμα του και το βλέμμα των διαδικτυακών του «φίλων».

Γιώργος Θεοχάρης

Ο Γιώργος Χ. Θεοχάρης γεννήθηκε στη Δεσφίνα της Φωκίδας και διαμένει στην Αντίκυρα Βοιωτίας. Συνταξιοδοτήθηκε από τη βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, όπου εργάστηκε ως τεχνικός μηχανολογικής συντήρησης. Είναι ποιητής. Διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικού «Εμβόλιμον» και μετέχει στη σύνταξη της εφημερίδας «Book Press». Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά και μεταφράστηκαν στα γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά. Δημοσιεύει επίσης δοκιμιακά σημειώματα και κείμενα λογοτεχνικής κριτικής. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Έργα του:

– «Πτωχόν μετάλλευμα», έκδοση του περιοδικού «Εμβόλιμον», Άσπρα Σπίτια, 1990

– «Αμειψισπορά», Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας, Λειβαδιά, 1996

– «Ενθύμιον», Καστανιώτης, Αθήνα, 2004

– «Δίστομο, 10 Ιουνίου 1944: το ολοκαύτωμα», Σύγχρονη Έκφραση, Αθήνα, 2010