Γυναίκες επί σκηνής: βραδιά ανάγνωσης για την 8η Μαρτίου

Οι Εκδόσεις Θράκα και το Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων Κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών “Η Φωνή της” σας προσκαλούν στη βραδιά ανάγνωσης για την 8η Μαρτίου, με τίτλο

“Γυναίκες Επί Σκηνής”
την Παρασκευή στις 8 Μαρτίου 2024
και ώρα 20.30
στο Altai (65 Θεμιστοκλέους, 106 83 Αθήνα).

Την εκδήλωση θα συντονίσουν οι: Βάγια Κάλφα, Κατερίνα Παπαντωνίου και η Βαρβάρα Ρούσσου.

Συμμετέχουν: Ιωάννα Λιούτσια, Βίκυ Μπρούσαλη, Έλενα Πολυγένη, Ανδρονίκη Τασιούλα, Δώρα Κασκάλη, Ειρήνη Μαργαρίτη, Παυλίνα Μάρβιν, Γωγώ Πονηράκου, Μαρίνα Κανακάκη, Γεωργία Οικονομοπούλου, Χρυσούλα Γεωργούλα, Γιούλη Βολανάκη, Τζούλια Γκανάσου, Ελένη Γούλα, Σίσσυ Δουτσίου, Σόνια Ζαχαράτου, Στέλλα Κουρμούλη, Εύη Λαμπροπούλου, Κατερίνα Ι. Παπαντωνίου, Αλέκα Πλακονούρη, Πόππη Δέλτα, γεωργία διάκου, Έφη Ζωγράφου, Κλειώ Κοκολάκη, Ελένη Λάκη, Αγνή Μπαγκέρη, Βάγια Κάλφα, Marija Dejanović, Νίκη Χαλκιαδάκη, Βάσω Χριστοδούλου, Έφη Καλογεροπούλου, Πέννυ Μηλιά, Λίλα Κονομάρα, Ρούσα.

Η 8η Μαρτίου, καθιερωμένη ως Ημέρα της Γυναίκας, δεν είναι άλλη μια επέτειος ούτε άλλος ένας μαζικός εορτασμός. Είναι μια μέρα – υπενθύμιση ότι η κάθε μορφής έμφυλη βία υπάρχει ακόμα και τη βιώνουμε καθημερινά και ασφυκτικά. Στο σπίτι, στον χώρο εργασίας, στους ενδιάμεσους χώρους -μέσα συγκοινωνίας, χώρους αναψυχής, στο δρόμο- καλούμαστε συνεχώς να ρυθμίζουμε τ@ εαυτ@ μας, να περιορίζουμε τα σώματα και την κυκλοφορία μας, προκειμένου να αποφύγουμε τη βία την οποία διδασκόμαστε ότι οφείλαμε να είχαμε προβλέψει. Την ίδια στιγμή, καλούμαστε να δείχνουμε ότι όλα έχουν λυθεί και να γιορτάζουμε τέτοιες μέρες με ευχές και λουλούδια.

Πιστεύοντας βαθιά ότι η τέχνη δεν είναι μόνο ομορφιά, αλλά μέσο κοινωνικής αλλαγής, επιλέξαμε μέσα από το λόγο της λογοτεχνίας, αυτή τη μέρα να αναδείξουμε και να καταγγείλουμε αυτή τη συνθήκη και σας καλούμε στη βραδιά ανάγνωσης που διοργανώνουμε την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 20.30 στο Altai (65 Θεμιστοκλέους, 106 83 Αθήνα). Στο τέλος της βραδιάς θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ όποι@ από το κοινό θέλει να απαγγείλει έργο του σχετικό με την έμφυλη βία, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτ@.

***

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό θα μπορεί να αγοράζει βιβλία των συμμετεχουσών και άλλων γυναικών συγγραφέων. 50% των εσόδων θα δοθούν στο καταφύγιο γυναικών του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης.

Το καταφύγιο του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης είναι μία γυναικεία οργάνωση βάσης με εθελοντικό χαρακτήρα, που οργανώνει δράσεις γύρω από τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέλη του Δικτύου είναι γυναίκες κι ομάδες γυναικών που παίρνουν μέρος σε εκστρατείες με στόχο να επηρεάσουν την Ελληνική κι Ευρωπαϊκή πολιτική για τα θέματα ισότητας. Το καταφύγιο είναι μια δομή φιλοξενίας γυναικών προσωρινής διαμονής μέχρι τα θύματα κακοποιήσης να εγκατασταθούν σε μόνιμη δημόσια δομή φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Τα έσοδα θα δοθούν για τη περίθαλψη και φάρμακα προς τις φιλοξενούμενες γυναίκες και θηλυκότητες.