Την 21η Αυγούστου στο Διαχρονικό Μουσείο, κατά την έναρξη του 11ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ ποίησης, απονεμήθηκε το βραβείο Θράκα. Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός των Βραβείων Πρώτης Ανέκδοτης Συλλογής Θράκα μετρά ήδη τέσσερα χρόνια και στόχος του είναι να προσφέρει την ευκαιρία σε συγγραφείς όλων των ηλικιών να συμμετέχουν στο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης και να εκδώσουν δωρεάν το πρώτο τους βιβλίο ποίησης, που θα ξεχωρίσει στον διαγωνισμό.

Φέτος το βραβείο έλαβε η Αθανασία Κακαράντζα για τη συλλογή της “Στο κέντρο του γεωμετρικά ελλειπτικού απείρου”. Η επιτροπή αποτελούνταν από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο (Ομότιμο καθηγητή της Νεοελληνικής Έδρας Κ.Π. Καβάφης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν), τον Θάνο Γώγο (εκδόσεις Θράκα), και την Ευσταθία Π. (περσινή νικήτρια).

Το βραβείο δόθηκε από τον Θάνο Γώγο (Θράκα) και τον αντιδήμαρχο πολιτισμού και επιστημών Λάρισας, Πάνο Σάπκα.

Το “Στο κέντρο του γεωμετρικά ελλειπτικού απείρου” είναι μια δυνατή εννοιολογική ποιητική συλλογή γραμμένη από μια ιδιαίτερη φωνή η οποία έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει το ύφος της. Συνδυάζει την καθαρή έκφραση με μια βαθειά ανησυχία για τον κόσμο και τα πράματα. Με αφετηρία την ιστορία της χώρας και τις σύγχρονες συνθήκες ζωής μέσα σε έναν βίαιο κόσμο, επιχειρείται μια χαρτογράφηση του σήμερα, όπως αυτό διαθλάται μέσα στα μάτια της γράφουσας. Το λεξιλόγιο ποτισμένο από φυσικομαθηματικούς όρους, κρατώντας ωστόσο στο σύνολο της συλλογής μεγάλη εκφραστική λιτότητα, συμβάλλει στη διατύπωση θεωρήματος για τους τρόπους με τους οποίους, σαν ευθείες μη τεμνόμενες καταφέρνουμε να συνυπάρχουμε στη ζωή.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Αθανασία Κακαράντζα γεννήθηκε στην Καρδίτσα στο τέλος της δεκαετίας του 90, με επιρροές και βιώματα στη Μαραθέα. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο ΑΠΘ, στο τμήμα φυσικής. Η τέχνη και η επιστήμη αποτελούν τις δύο μεγάλες αγάπες της από μικρή.

 

Η νικήτρια του βραβείου Θράκα, Αθανασία Κακαράντζα.

Θάνος Γώγος (διευθυντής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ ποίησης, Πάνος Σάπκας (αντιδήμαρχος πολιτισμού και επιστημών του δήμου Λάρισας), Αθανασία Κακαράντζα (νικήτρια του βραβείου Θράκα) και Βασίλειος Πινακάς (Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας)

Οι τρεις φιναλίστ του βραβείου Θράκα: Γιώργος Χριστόπουλος, Αθανασία Κακαράντζα, Μελίνα Ντουχανιάρη.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βάλλας