Λήξη του ανοιχτού καλέσματος για το Βραβείο Θράκα –  123 συμμετοχές

 

Όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές, έτσι και φέτος, ο Εκδοτικός Οίκος Θράκα έκανε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής για το Βραβείο Θράκα – ένα βραβείο που αφορά ποιητικές συλλογές από δημιουργούς  χωρίς προγενέστερη εκδοτική εμπειρία, το οποίο περιλαμβάνει την δωρεάν έκδοση και διανομή του βιβλίου τους που θα διακριθεί από τις εκδόσεις μας. Το Βραβείο Θράκα, έχει αποτελέσει, αυτή την διετία ύπαρξης του, ένα σημαντικό θεσμό για την σύγχρονη ελληνόφωνη ποίηση. Παρέχει τη δυνατότητα ανάδειξης των καλύτερων νέων ποιητικών φωνών· ποιήτριες που έχουν διακριθεί στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε ποιητικά φεστιβάλ και βραβευθεί με άλλα εξέχοντα βραβεία ποίησης, όπως το βραβείο Αναγνώστη στους πρωτοεμφανιζόμενους στην ποίηση και το Ζαν Μωρεάς (Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, 2021).

Αυτή τη χρονιά λάβαμε 123 συμμετοχές από πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς. Έχουμε αναπτερωθεί όχι μόνο από αυτή την τόσο μεγάλη συμμετοχή, αλλά κυρίως από την ποιότητα των κειμένων που λάβαμε. Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι που ένας σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων ανήκει στη ηλικιακή ομάδα 16 με 25 ετών, το οποίο μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνόφωνης ποίησης.

Σας ευχαριστούμε, την καθεμία και τον καθένα από εσάς αγαπητή/ε ποιητή/τρια, για τον χρόνο που διαθέσατε να επιμεληθείτε και να μας αποστείλετε την εργασία σας. Η επιλογή της νικητήριας ή των νικητήριων συλλογών – ανάμεσα στις τόσες εξαιρετικές συμμετοχές – θα είναι μια δύσκολη εργασία, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ευχάριστη. Αδημονούμε για την διαδικασία της ανάγνωσης και επιλογής των συμμετοχών που θα αποτελέσουν την Βραχεία Λίστα. Θα ανακοινώσουμε τους δημιουργούς που θα πλαισιώσουν την Βραχεία Λίστα την 15η Ιουνίου. Αυτοί οι δημιουργοί θα λάβουν πρόσκληση για να συμμετάσχουν στο 10ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης από τις 18 ως τις 22 Ιουλίου. Το όνομα του δημιουργού που θα διακριθεί θα ανακοινωθεί την 18η Ιουλίου.

Είστε ταλαντούχοι, έξυπνοι, με χιούμορ, βάθος και συχνά με διάθεση για πρόκληση. Το ταλέντο σας μάς εμπνέει. Είστε το μέλλον της ελληνόφωνης λογοτεχνίας. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε.