Νέα κυκλοφορία: Ο συλλέκτης κι εγώ, ένα podcast, Νίνα Καψάλη
Νέα κυκλοφορία: Ο συλλέκτης κι εγώ, ένα podcast, Νίνα Καψάλη
Το Ο Συλλέκτης κι Εγώ, ένα podcast προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στον κόσμο του ναρκισσιστικού ανδρικού διδακτισμού (mansplaining). Η αφηγήτρια καλείται διαρκώς να επανεξετάσει τον ρόλο της, την αξία της και τη γνώση της υπό το ασφυκτικό βλέμμα του Συλλέκτη — μιας χειριστικής, αυτάρεσκης και ελεγκτικής φιγούρας. Ο αναγνώστης τοποθετείται αβίαστα στη θέση της· βιώνει την αμφιβολία, την επιφυλακτικότητα και τη σταδιακή διάβρωση της αυτοπεποίθησής της, καθώς οι απαιτήσεις του γίνονται ολοένα και πιο παράλογες.
Η αυτάρεσκη βεβαιότητα του μεγαλύτερου σε ηλικία άνδρα, η ανάγκη του να υπονομεύσει μια ανεξάρτητη και δυναμική γυναίκα, η δίψα του για θαυμασμό και υποταγή, συνθέτουν μια εμπειρία που κάθε γυναίκα αναγνωρίζει: την υπόθεση ανωτερότητας, την προσχηματική αναγνώριση της ισότητας, αρκεί η άλλη πλευρά να γνωρίζει τη θέση που της αναλογεί.
Καθώς οι ψευδαισθήσεις και τα ιδανικά καταρρέουν, η πρωταγωνίστρια οδηγείται σε μια βαθύτερη επίγνωση της προσωπικής της αξίας. Όταν το όριο ξεπερνιέται, η φυγή γίνεται η μόνη επιλογή. Παρότι η θεματική του έργου δεν είναι πρωτόγνωρη και έχει απασχολήσει επανειλημμένα τη λογοτεχνία, εδώ προσεγγίζεται με φρεσκάδα και ιδιαίτερη αμεσότητα, με έναν αιχμηρό και βαθιά προσωπικό τρόπο, μέσα από μια ανανεωτική και ευρηματική αφηγηματική προσέγγιση.
Το έργο αξιοποιεί τη μορφή του podcast ως βασικό αφηγηματικό μηχανισμό, βυθίζοντάς μας στον ρυθμό του σύγχρονου κόσμου: γρήγορο, άμεσο, σχεδόν εθιστικό. Το podcast λειτουργεί ως ένα σύγχρονο ημερολόγιο, όπου οι ιδιωτικές σκέψεις της επιμελήτριας αντιπαρατίθενται διαρκώς με την καταπιεστική φωνή του Συλλέκτη. Η γραφή παράγει έντονα συναισθήματα μέσα από μια πρόζα που συχνά μοιάζει αποστασιοποιημένη, καθημερινή και σχεδόν ουδέτερη. Αυτή η αντίθεση ανάμεσα στις λέξεις και στις εικόνες που γεννούν δημιουργεί μια διαρκή αίσθηση δυσφορίας, ένα δημιουργικό ρήγμα που ταράζει τις βεβαιότητες του αναγνώστη.
Αμηχανία, ανασφάλεια και σταδιακή διαύγαση της συνείδησης απέναντι σε όσα εκτυλίσσονται. Παρακολουθεί κανείς με κομμένη την ανάσα τις αντιδράσεις της αφηγήτριας, περιμένοντας τη στιγμή της απάντησης, της αντίστασης, της χειραφέτησης. Και όταν αυτή έρχεται, η τελική εικόνα του Συλλέκτη συμπυκνώνει με εξαιρετική ακρίβεια όλη τη διαδρομή του έργου: πίσω από το προσωπείο της εξουσίας δεν βρίσκεται παρά ένας μικρός ανθρωπάκος.

Στοιχεία βιβλίου:
ISBN: 9786185928438
Αριθμός σελίδων: 88
Διαστάσεις: 13Χ20,4
Τιμή: 10,60
Επιμέλεια: Ευσταθία Παλιοτζήκα
Έτος έκδοσης: 2026
Είδος: Ποίηση
Δείγμα γραφής:
Επ.5: Τα εγκαίνια
Έφτιαξα τις βαλίτσες μου
χαράματα
είχα φύγει.
Έγραψα για το υπόγειο ρεύμα
του σουρεαλισμού
που έρπεται στο εικαστικό σου θερμοκήπιο.
Δεν σου άρεσε.
Δεν μπόρεσες να δεις τη λυρικότητα στις λέξεις μου.
Λες και μόνο την κυριολεκτική σημασία των λέξεων
γνωρίζεις.
Σχεδόν αστείο
για έναν άνθρωπο
που ζει παίζοντας με τις λέξεις.
Τα κείμενά μου τα απέρριψες.
Βρήκες μια πρόφαση.
Εγώ θα επιλέξω ποιος ρεπόρτερ θα καλύψει τα εγκαίνια.
Επέμεινες πως έπρεπε να γίνουν μια Πέμπτη του Ιούνη.
Κανείς,
ούτε ένας,
από τον κύκλο σου δεν ήρθε
μόνο η αδερφή μου
και οι φίλοι μας.
Μα εσύ έριξες το φταίξιμο σε μένα.
Η Νίνα (Αντιγόνη) Καψάλη γεννήθηκε το 1990 στο Λονδίνο. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, από όπου αποφοίτησε με άριστα, και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Birkbeck, University of London, καθώς και στις Επιστήμες Αγωγής-Τέχνες στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει συμμετάσχει ως εικαστικός σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα με την καλλιτεχνική της πρακτική, εικονογραφεί βιβλία, επιμελείται εικαστικές εκθέσεις και σχεδιάζει προγράμματα μουσειακής εκπαίδευσης. Το Ο Συλλέκτης κι Εγώ, ένα podcast είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ποιητική της συλλογή.