Η παρουσίαση του Περιοδικού Θράκα στο ΓΕΛ Λαγκαδά

Με πρωτοβουλία της φιλολόγου Γιούλης Αγγελή και στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Η κλιματική κρίση μέσα από τα μάτια των ποιητών. Η λογοτεχνία διδακτικό εργαλείο για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών», για το οποίο δημιουργήθηκε και το ηλεκτρονικό περιοδικό, οι ποιητές της Θράκας Νικόλας Κουτσοδόντης και Χρήστος Κολτσίδας, καθώς και η λογοτέχνης Δώρα Κασκάλη, κλήθηκαν στις 9 Απριλίου 2024, να μιλήσουν στο ΓΕΛ Λαγκαδά στους μαθητές του σχολείου σχετικά με την ποίηση και το περιβάλλον.

Η φιλόλογος Γιούλη Αγγελή, ο ποιητής Νικόλας Κουτσοδόντης, η λογοτέχνης Δώρα Κασκάλη και ο ποιητής Χρήστος Κολτσίδας

Αφορμή ήταν το 10ο τεύχος του Περιοδικού Θράκα με τα οικολογικά ποιήματα, τα οποία είχαν συμμετάσχει στον διαγωνισμό “Στα κάρβουνα: η ποίηση της κλιματικής αλλαγής” και από εκεί δόθηκε ώθηση στα παιδιά της πρώτης λυκείου να γράψουν τα δικά τους ποιήματα και να εκφράσουν τις αγωνίες και τη δημιουργικότητα τους.

Σε μια γεμάτη αίθουσα από εφήβους μαθητές ξεκίνησε η εκδήλωση στην οποία διαβάστηκαν έργα των ίδιων των ποιητών αλλά και των μαθητών, ενώ στην συνέχεια αναπτύχθηκε διάλογος με τα παιδιά και τους καθηγητές. Τέθηκαν ουσιώδεις και ευθύβολες ερωτήσεις από τα παιδιά, που απαιτούσαν ειλικρινείς και άμεσες απαντήσεις από τους καλεσμένους δημιουργούς. Ρώτησαν αν το τραύμα παίζει ρόλο στην συγγραφή, αν υπάρχει ποίηση για εφήβους, ποιες είναι οι διαφορές πεζού και ποιητικού λόγου και γιατί να διαβάσει κανείς ποιήματα όταν υπάρχει πεζό. Στο τέλος της εκδήλωσης μια μαθήτρια πλησίασε και ρώτησε εάν οι κουήρ ποιητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εγχώρια λογοτεχνική σκηνή.


Η δουλειά της φιλολόγου κας. Αγγελή με τους εφήβους είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη και συγκινητική. Κάθε προσπάθεια να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές την γραφή και την ανάγνωση της ποίησης είναι ένα πολύτιμο έργο και μπορούμε να έχουμε βάσιμες ελπίδες πως ανάμεσα στα παιδιά που παρακολούθησαν την εκδήλωση και μοιράστηκαν τις δημιουργίες τους ή εξέφρασαν τις απορίες τους, μπορεί να βρίσκεται ένας ή μια μελλοντική λογοτέχνης.

Για τον λόγο αυτό, το Περιοδικό Θράκα θα φιλοξενήσει ένα ξεχωριστό άρθρο με ποιήματα των μαθητών της πρώτης λυκείου, τα οποία θα μας εμπιστευθεί η κα. Αγγελή τις επόμενες μέρες.  Προκειμένου, ακόμα, να καλλιεργηθεί περαιτέρω η αγάπη για τη φύση και την ποίηση, 5 αντίτυπα του περιοδικού Θράκα θα δωριστούν σύντομα στο ΓΕΛ Λαγκαδά για την ενίσχυση της σχολικής βιβλιοθήκης.

– Νικόλας Κουτσοδόντης