Καταφύγιο του Οδυσσέα ΙΙ: Ανθολογία ποίησης

Το Καταφύγιο του Οδυσσέα είναι ένα διεθνές πρόγραμμα λογοτεχνικών διαμονών για ποιητές, συγγραφείς και μεταφραστές, το οποίο υλοποιείται από τις εκδόσεις Θράκα (Ελλάδα), Sandorf (Κροατία), Krokodil (Σερβία), την Ένωση Σλοβένων Συγγραφέων (Σλοβενία) και το Literature Across Frontiers (Ουαλία). Το πρόγραμμα υφίσταται εδώ και τέσσερα χρόνια, και κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, 20 ξένοι ποιητές έμειναν στη Λάρισα για ένα διάστημα 2 εβδομάδων, ενώ αντίστοιχα 10 Έλληνες ποιητές έμειναν σε πόλεις του εξωτερικού, όπως η Λιουμπλιάνα, το Βελιγράδι και το νησί Mljet.

Το έτος 2021, η Θράκα είχε εκδώσει μια ανθολογία των ποιημάτων που γράφτηκαν από τους συμμετέχοντες συγγραφείς του δεύτερου γύρου του προγράμματος: Δημήτρης Καρακίτσος, Θωμάς Τσαλαπάτης, Danilo Lučić, Dejan Koban, Grug Muse, Maja Klarić, Maša Seničić και Steven Hitchins.
Τα ποιήματα δημοσιεύτηκαν στην πρωτότυπη γλώσσα που γράφτηκαν – ελληνικά, σερβικά, σλοβενικά, κροατικά και αγγλικά – και μεταφράστηκαν στα ελληνικά από τους Αρίστη Ζαΐμη, Lara Unuk, Νικόλα Κουτσοδόντη και Βασιλεία Οικονόμου.
Η έκδοση αυτού του βιβλίου χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Creative Europe και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Καταφύγιο του Οδυσσέα ΙΙI: Κάπου στο Ενδιάμεσο

To “Κάπου στο Ενδιάμεσο” αποτελεί την ανθολογία έργων από δημιουργούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Το Καταφύγιο του Οδυσσέα” κατά τα έτη 2021 και 2022. “Το Καταφύγιο του Οδυσσέα” συνιστά ένα διεθνές πρόγραμμα λογοτεχνικών διαμονών για ποιητές, συγγραφείς και μεταφραστές, την διαχείριση του οποίου έχουν αναλάβει η Θράκα (Ελλάδα), το Sandorf (Κροατία), το Krokodil (Σερβία), Η Ένωση Σλοβένων Λογοτεχνών (Σλοβενία) και το Literature Across Frontiers (Ουαλία). Το πρόγραμμα βρίσκεται σε ισχύ τα τελευταία 4 χρόνια και μέσα στα χρόνια αυτά, 20 συγγραφείς έχουν διαμείνει στη Λάρισα για μια περίοδο 2 εβδομάδων, ενώ με τη σειρά τους 10 Έλληνες συγγραφείς έχουν διαμείνει σε πόλεις όπως η Λιουμπλιάνα, το Βελιγράδι, και το νησί Μλιετ.
Κεντρικό θέμα αυτού του βιβλίου είναι η απομόνωση- είτε σωματικής, κοινωνικής ή συναισθηματικής φύσης- που κάποτε πραγματώνεται ως απόσυρση ή και μοναξιά.
Όλα τα κείμενα της ανθολογίας, με διαφορετικούς τρόπους, καταπιάνονται με τις ποικίλες μορφές της απομόνωσης. Άλλο ένα στοιχείο που μοιράζονται από κοινού είναι πως όλα γράφτηκαν κατά την περίοδο συμμετοχής των δημιουργών στις λογοτεχνικές διαμονές σε Λάρισα, Λιουμπλιάνα, Μλιετ και Βελιγράδι. Η ανθολογία ονομάστηκε “Κάπου στο ενδιάμεσο”, από ένα από τα πεζά κείμενα που περιλαμβάνονται μέσα, γραμμένο από τη Μαριλένα Παπαϊωάννου

Οι δημιουργοί που επιλέγονται για αυτό το βιβλίο είναι οι περσινοί συμμετέχοντες στο πρόγραμμα : Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Έλουνεντ Γκράμιτς, Κάτια Γκρτσιτς, Φιλία Κανελλοπούλου, Νικόλας Κουτσοδόντης, Λόυντ Μάρκαμ, Μόργκαν Όουεν, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Ούρος Πραχ, Μάγια Ρούτσεβιτς, Νάτασα Σρντιτς, Βίτομιρκα Τρέμποβατς.

Ελπίζουμε πως αυτό το βιβλίο θα σας προσφέρει καλή συντροφιά σε στιγμές μοναξιάς. Το διάβασμα είναι μια μοναχική διαδικασία, επειδή συμβαίνει ενώ κάποιος είναι αποκομμένος από τα πάντα γύρω του και βυθίζεται σε έναν άλλο κόσμο. Ωστόσο παρά, ή ίσως εξαιτίας αυτής της βύθισης, το διάβασμα δεν είναι μια μοναχική κατάσταση, καθώς κανείς, με ένα βιβλίο, ουδέποτε είναι μόνος.

Η έκδοση αυτού του βιβλίου χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Creative Europe και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.