Το Βραβείο Θράκα για το 2021 απέσπασαν κατόπιν ομόφωνης απόφασης της επιτροπής οι ποιητικές συλλογές, «Δύο μικρά χέρια» της Αναστασίας Πούλου και «Τεφροδόχος σε ένα φεστιβάλ techno» της Ελένης Αθανασίου.

Η επιλογή της επιτροπής να μοιράσει το βραβείο Θράκα υπαγορεύτηκε από την αναγνώριση της αναγκαιότητας να αναδειχθεί η ποικιλομορφία του ποιητικού πεδίου και οι διαφορετικοί, όμως εξίσου ισχυροί, τρόποι με τους οποίους οι ποιητικές φωνές δημιουργούν εντός του.

βραβειο θρακα 2021 πουλου βραβειο θρακα
Η ποιήτρια Αναστασία Πούλου

Η συλλογή «Δύο μικρά χέρια» διακρίνεται για την ανανεωτική επεξεργασία οικείων ποιητικών υλικών, δείχνοντας εμπιστοσύνη στη δύναμη της ποίησης να εξερευνά την ανθρώπινη ύπαρξη και τη σχέση της με τον κόσμο που την περιβάλλει. Ο φροντισμένος χειρισμός των μέσων οδηγεί την ποιήτρια στην ανάπτυξη ενός δικού της συνετού λυρισμού.

βραβειο θρακα αθανασιου βραβειο θρακα 2021
Η ποιήτρια Ελένη Αθανασίου

Η συλλογή «Τεφροδόχος σε ένα φεστιβάλ techno» ξεχώρισε για τη σύγχρονη και οξυδερκή ματιά της. Στη συλλογή αναπτύσσεται μια αποδομητική φωνή, η φωνή ενός νεανικού εαυτού, σαρκαστικού και ευάλωτου, που δοκιμάζοντας μορφολογικά τις δυνατότητες του ποιητικού λόγου, τον αναδεικνύει ως μέσο έκφρασης και μετασχηματισμού της υποκειμενικής εμπειρίας.

Οι νικήτριες συλλογές θα εκδοθούν τον Νοέμβριο του 2021 από τις εκδόσεις Θράκα. 

Βιο: Η Αναστασία Πούλου γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν στην Ολλανδία και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Bιο: Η Ελένη Αθανασίου είναι 23 χρονών, σπουδάζει στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει παρακολουθήσει εργαστήριο Δημιουργικής γραφής και Ποίησης, με συνοδές δημοσιεύσεις ποιημάτων και διηγημάτων σε ηλεκτρονικά περιοδικά (MAXMAG, TheBluez.gr ) και έντυπα (Τεφλόν).