Κυκλοφορεί: Πηνελόπη Ζαρδούκα- αιωρείν

“Από τη συλλογή αιωρείν (εκδ. Θράκα, 2019) αναβλύζουν τριάντα τρείς κραυγές, διάσπαρτες, χωρίς να εγκλωβίζονται σε ξεχωριστή σελίδα περιεχομένων. Ίσως γιατι όλες μαζί συνθέτουν τη μία, εκείνη της γυναίκας μέσα από τον κύκλο της ζωής της, από τη στιγμή που συνειδητοποιεί τη φύση της μέχρι που την αποδέχεται∙ ως παιδί, ως κόρη, ως σύζυγο, ως μητέρα και τέλος ως γυναίκα. Η ποιήτρια αυτοαναλύεται. Ο στίχος αναδεικνύει την εκδοχή ότι η μορφή της ζωής της, κατά κάποια έννοια -σκοτεινή την ονομάζει- είναι ευλογημένη και ωφελημένη, παρότι ο «θυμός» της και η «λύπη» της ως έκδηλα συναισθήματα την οδηγούν σε μια επιτηδευμένη καχυποψία, ώστε να αποδέχεται με ευφορία κάθε πρόκληση ακόμα και την ελάχιστη. Στα ποιήματα τη εισπνέουμε μια βαθιά αίσθηση από τι βίωμα της υπερβολικής αδικίας, που έχτισε τη δικαιοσύνη μέσα της. Γιατι το αιωρείν είναι ένα βιβλίο δίκαιο, όσον αφορά στη βιωματική του ιδιότητα”

Κατερίνα Παναγιωτοπούλου

***

Αυτοβιόγραμμα

Αξιότιμη κυρία Πηνελόπη,

Σας γράφω απ’ το πεδίο των ονείρων σας, εγώ η άλλη Πηνελόπη. Έτερη μα η ίδια στις αρχές, στην όψη, στην περπατησιά. Με ντύνετε με αλλόκοτα ρούχα καμιά φορά, μου βάζετε αυτά τα άβολα μποτάκια που όλο αναρωτιέστε γιατί τα αγοράσατε, και διορθώνω ασκήσεις που απορείτε ποιά θα ήταν η καλύτερη παραίνεση: να την ξαναγράψεις την έκθεση αγαπητέ, αν θέλεις να περάσεις ή τα ελληνικά γράμματα εμπρός σου αυτομολούν – λυπήσου με.

Καμιά φορά όταν σας παίρνει ο ύπνος, βρίσκομαι σε σπίτια περασμένα, μπλέκομαι με πρόσωπα και συζητήσεις αναμνήσεων, πολλά απ’ αυτά δεν τα θυμάστε όταν ξυπνάτε, μα αλήθεια, πώς βαριέμαι τις φορές που ξαναγίνομαι μικρή και θολώνουν οι εικόνες γύρω μου. Γιατί αρχίζετε να ξεχνάτε και φθίνει ο διάκοσμος και μένω σε κενά να στέκομαι από σκάλες, τάξεις δημοτικού και αλάνες Γυμνασίου, μέχρι αμφιθέατρα και θερινά σινεμά. Όταν όμως, ενίοτε στον ξύπνιο σας αφαιρείστε, τότε βρίσκομαι ανάμεσα σε αγαπημένους ανεπίστρεπτους και περασμένους, μιλάω με απαράμιλλη παρρησία και τώρα τελευταία οδηγώ ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Παράξενο, στους δρόμους δεν υπάρχουν άλλα αυτοκίνητα, όταν περπατώ άνθρωποι δεν με ζυγώνουν και γενικά το σκηνικό της φαντασίας σας είναι κάπως επιλεκτικό, μην πω εγωπαθές.

Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακαλέσω όταν θα με φαντάζεστε και πλέον, να μου φοράτε ρούχα υπαρκτά, χωρίς παρακινδυνευμένους συνδυασμούς – τις προάλλες απορούσα με το φανταχτερό καλσόν-, να με συντροφεύει καμιά φορά και μένα άνθρωπος, να με πηγαίνετε βόλτες εκεί που μου αρέσει κι εμένα και όχι μόνο στα μέρη που είχατε ζήσει ή θέλετε να επισκεφτείτε, να με «ξεβγάλετε» λίγο στην κοινωνική ζωή μπας και γνωρίσω κανέναν και παντρευτώ κι εγώ, βαρέθηκα να μονολογώ στο διηνεκές του οράματος, λίγη αληθινή ζωή αποζητώ.

Με εκτίμηση,
Ο φανταστικός εαυτός σας

***

Στοιχεία βιβλίου:
ISBN: 9786185155834
Αριθμός σελίδων: 60
Διαστάσεις: 21*14
Τιμή: 7.42
Έτος έκδοσης: 2019

Η Πηνελόπη Ζαρδούκα γεννήθηκε το 1986 στον Πυργετό Λάρισας. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών και έχει εργαστεί στη Λευκωσία και στην Αθήνα ως φιλόλογος ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Αιωρείν (Εκδόσεις Θράκα, 2019) απέσπασε το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας «Jean Moreas» (εξ ημισείας με την ποιήτρια Φιλία Κανελλοπούλου). Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Μανδραγόρας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ