Θανάσης Κριτσινιώτης- Κλεοπάτρα σε κομμάτια
(10Ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης)

Κλεοπάτρα σε κομμάτια

Σε ένα ξύλινο παγκάκι
ενας σωρός από ρούχα

κρύβει ένα σώμα ένα αλλόκοτο κεφάλι γυναίκας μαλλιά που κάποτε ήταν βαμμένα κόκκινα απ’ το σκισμένο φόρεμα της, προβάλλει μια λευκή αχάιδευτη σάρκα βάφει τα χείλη της με μανιασμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις το χρώμα κυλάει, μαζί με ένα ακατάληπτο βουητό λέξεων μικρά γέλια, σαν σπασμένα γυαλιά κροταλίζουν στον αέρα.

Ανεμος την σκεπάζει με σκόνη της Αφρικής …

 

 

Ο Θανάσης Κριτσινιώτης γεννήθηκε το 1959 στη Φαρκαδόνα Τρικάλων. Το 1983 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου έκανε σπουδές φιλολογίας και φιλοσοφίας .Τρία χρόνια από το ʽ85 μέχρι και το ʼ87 υπήρξε μεταπτυχιακός υπότροφος .Υπηρέτησε  σε διάφορα γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας και ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, ( από το ʼ96 μέχρι το 2001). Τώρα ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Ασχολήθηκε με το φοιτητικό θέατρο. Συμμετείχε στο ανέβασμα των θεατρικών έργων όπως τα «Κομμάτια και θρύψαλα» του Γ. Σκούρτη με την Θεατρική Ομάδα του Παν/μιου Ιωαννίνων και κ.α. Από τότε ασχολείται με την ποίηση και τη συγγραφή θεατρικών έργων. Ένα από αυτά «Ο Οδοκαθαριστής και οι άλλοι», βραβεύτηκε το 2004 με το κρατικό βραβείο του υπουργείου πολιτισμού. Επίσης παρουσίασε σε θεατρικά αναλόγια στη Λάρισα τα έργα του, «Τα σώματα λάμπουν στο σκοτάδι» (2007) και « Η Ιώ στους δρόμους (2008),Ασχολήθηκε και με το σχολικό θέατρο.

Έχει εκδώσει τα εξής: 1. Το Σάρκινο Φασματοσκόπιο  Σύγχρονη Εποχή 1988 2.Τα Φύλλα των Ημερών» έκδοση Τραμ 1996, 3.Αγγελοι από κέβλαρ ,Ακτή 2010, 4.Η Δάφνη και το ποτάμι,2016,5.Κλεοπάτρα σε κομμάτια.Σαιξπηρικόν,2019.

Συμμετοχές σε συλλογικά έργα και ανθολογίες  ,μεταφράσεις στα ισπανικά και γερμανικά. Συνεργάζεται με τα περιοδικά Μανδραγόρας, Άνευ, Ακτή,Εξιτηριον ,Θράκα ,κλπ.και διατηρεί τη δικτυακή (Fb) ομάδα ποίησης  New Poetopia.