Ο καπνός

Κουράστηκα να ’μαι μουντός
σε εξατμίσεις διαρκώς.
Δεν την αντέχω μια ζωή
μες στα φουγάρα πνιγερή.

Φτάνει η μαυρίλα κι η καπνιά…
θέλω κι εγώ λίγη χαρά!
Να γίνω ένας ξε-καπνός,
ολόχαρος και ζηλευτός!

Να έχω χρώμα πράσινο
και λίγο μωβ και κόκκινο.
Να μοιάζω με ζαχαρωτό
στη γεύση καταπληκτικό.

Στ’ αστέρια κάνω μια ευχή,
από καρδιάς, ξεχωριστή:
«Σαν θα κοντύνουν οι ψηλοί,
ξε-καπνός να ’μαι το πρωί!».

 

Bιογραφικό
Η Κρυσταλλία Μακατού σπούδασε φιλολογία στην Ελλάδα (Α.Π.Θ.) και τη Γαλλία (Université Paris-Sorbonne/Paris IV). Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη λογοτεχνία για παιδιά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και κατόπιν στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία στο Α.Π.Θ.
Ασχολείται με την προφορική λογοτεχνία και από το 2010 αφηγείται παραδοσιακά παραμύθια σε φεστιβάλ, κοινωνικούς χώρους και σχολεία.

Τα τελευταία χρόνια γράφει ποίηση για παιδιά. Ποιήματά της έχουν φιλοξενηθεί στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Θράκα». Πήρε μέρος στο 9ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης στην κατηγορία νέων ποιητών.
Το παραμύθι της «Η νύμφη Λάριςσα» απέσπασε έπαινο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας Κέφαλος της Κεφαλονιάς το 2019.

Μελέτες της έχουν συμπεριληφθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Το 2008 επιμελήθηκε το αφιέρωμα του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω» για τα προσωπικά ημερολόγια Ελλήνων συγγραφέων.

Η εργασία «Μικρές ιχνηλατήσεις στο έργο της Μαρούλας Κλιάφα για παιδιά» είναι η πρώτη δημοσιευμένη μονογραφία για τα παιδικά βιβλία της Μ. Κλιάφα (αυτοέκδοση Ebook, 2016).
Υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα (2016-2020) στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και ήταν υπεύθυνη της ομάδας σχεδιασμού της μουσειοσκευής «Τεχνοταξιδέματα» για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Έχει αφηγηθεί παραμύθια στη συχνότητα της ΕΡΑ Λάρισας το 2013 και παρουσίαζε το 5άλεπτο «Τι μέρα είναι σήμερα;» κάθε πρωί στις 8:00 στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας από το 2015 ως το 2020.
Ζει και εργάζεται στη Λάρισα.