Προτροπή στην αβεβαιότητα

Εκεί στο βάθος, στον εκκωφαντικό χερσότοπο, παρατηρήσαμε το θρόισμα του θυμαριού, τη γέννηση ενός πουλιού και ψηλά πέρα στον ορίζοντα τις κινήσεις – προτροπή στην αβεβαιότητα – των άστρων που έστεκαν ακίνητα. Νηστέψαμε καιρό την αγάπη και δε περιμέναμε σε τούτη την ερημιά πως η ζωή ήταν πιότερο αληθινή κι απ’ την αλήθεια. Αφήσαμε κάτι από εμάς εκεί. Την καρδιά μας στον έναστρο ουρανό κι ένα από τα ανυπάκουα χέρια μας ν’ αγγίζει -σαν άλλος άπιστος Θωμάς- λάσπες και φτερά πουλιών για να πιστέψει. Όχι, δεν ήταν από έλλειψη πίστης αλλά από μια επίμονη ατολμία στους ορίζοντες που ξεδιπλώνονταν μπροστά μας.

Τώρα, η προσευχή μας κάνει αντίλαλο στον εχθρικό –
για τα μάτια μας μονάχα – χερσότοπο. Κι όποτε το ανεπαίσθητο θρόισμα του θυμαριού χαϊδεύει τ’ αυτιά μας, μια πέτρα ξεκολλάει από την καρδιά μου, πέφτει βαριά στο έδαφος κι εγώ ψηλώνω.
Δεν ήταν χάσιμο χρόνου η συνάντηση μας, ούτε η αβεβαιότητα της ερημιάς εντός μου.

 

 

Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Αθανασέλος γεννήθηκε στη Λάρισα. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “ΑΝάΒΑΣΗ” (Πνοή, 2019) και την ποιητική σύνθεση “Το πρόσωπο εντός μου” (Θράκα, 2021). Έχει συμπεριληφθεί στις ανθολογίες (“Φωτοσκιάσεις”εκδόσεις Γράφημα, στην δίγλωσση ποιητική ανθολογία του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ “Ξύπνησα σε μια χώρα/I woke up in a country, “Κλίβανος” εκδόσεις Ρώμη, ‘Όσα ο αφρός φλοισβίζει” εκδόσεις Ρώμη, και στην Ανθολογία 2019 από την Κοινωνία των Δεκάτων). Έχει δημοσιεύσει σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά ( Fractal, Βακχικόν, Στρόβιλος, Διάστιχο, Νόημα, Εξιτήριον, Awaken, Φρέαρ, Θράκα) και συμμετείχε στο 4ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival». Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στο έγκριτο λογοτεχνικό περιοδικό «Booke». Υπήρξε υποψήφιος στην Βραχεία Λίστα Καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ποιητικής συλλογής στα βραβεία Jean Moréas για το έτος 2019 με το βιβλίο του «ΑΝάΒΑΣΗ» (Πνοή, 2019).