Εκδόσεις Θράκα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Για άλλη μια χρονιά, οι Εκδόσεις Θράκα συμμετέχουν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης βιβλίου, μπορείτε να μας βρείτε στο Περίπτερο 13, Stand 129.
Το πρόγραμμα της Θράκας θα συνδυάζει παρουσιάσεις βιβλίων με συζητήσεις για τις θεματικές που μας απασχολούν. Μπορείτε να δείτε το βασικό πρόγραμμα παρακάτω!
Εκτός από το κύριο πρόγραμμα, θα διαθέτουμε κι εμείς το δικό μας στο περίπτερό μας, το οποίο θα περιλαμβάνει πιο απλές παρουσιάσεις και τις καθιερωμένες υπογραφές των βιβλίων από τους/τις συγγραφείς μας.
Ελπίζουμε να απολαύσετε τις εκδηλώσεις που έχουμε προετοιμάσει για εσάς. Τα λέμε στη Θεσσαλονίκη από τις 16 έως τις 19 Μαΐου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ποιήτρια στο επίκεντρο: Δήμητρα Χριστοδούλου
Πέμπτη 16/5 και ώρα 18:00 (Εξώστης 1)
Η Δήμητρα Χριστοδούλου είναι μια από τις σημαντικότερες εν ζωή Ελληνίδες ποιήτριες. Η εξαιρετική γραφή της συσσωρεύει πολλαπλά επίπεδα δυναμισμού, ευαισθησίας και αντιληπτικότητας. Εδώ και δεκαετίες, το έργο της υψώνεται σαν φάρος που ρίχνει φώς στις βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης ψυχής και αποκαλύπτει τον δρόμο σε όσους είναι έτοιμοι να πλεύσουν σε αχαρτογράφητα ύδατα. Στην εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου της ποιήτριας, Σε αβαρές φαλτσέτο.

Συμμετέχουν: Δήμητρα Χριστοδούλου, Νικόλας Κουτσοδόντης, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Βαγγέλης Τασιόπουλος
Συντονιστής: Θάνος Γώγος
Τα Βαλκάνια από μέσα και από έξω
Παρασκευή 17/5 και ώρα 14:00 (Αίθουσα Κάφκα)
Η Θράκα έχει εκδώσει βιβλία από Βαλκάνιους συγγραφείς (Marija Dejanović – Η καλοσύνη διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα-, Denis Škofič – Βουτιές-, Moniκa Herceg – Αρχικές συντεταγμένες), καθώς και βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που έχουν ως θεματική γεγονότα που έλαβαν χώρα στα Βαλκάνια (Νικόλας Κουτσοδόντης- Ίσως φύγεις στο εξωτερικό). Η Θράκα επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα λογοτεχνικών διαμονών «Το Καταφύγιο του Οδυσσέα», χρηματοδοτούμενου από το Creative Europe, στο οποίο υπάρχουν εταίροι από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, τη Μάλτα, την Ισπανία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας. Ο Θάνος Γώγος θα συνομιλήσει με τους Νικόλα Κουτσοδόντη, Marija Dejanović και τον Denis Škofič, ενώ θα παρουσιάσει βιβλία της Θράκας που μιλούν για τα Βαλκάνια – από μέσα και από έξω.

Συμμετέχουν: Νικόλας Κουτσοδόντης, Marija Dejanović, Denis Škofič
Συντονιστής: Θάνος Γώγος
Γυναίκες στη λογοτεχνία: Aνάμεσα και πέρα από τα είδη / Aνάμεσα και πέρα από το φύλο
Σάββατο 18/5 και ώρα 15:00 (Βαβέλ)
Οι γυναίκες όχι μόνο είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λογοτεχνική παραγωγή του 2023, αλλά έσπασαν και τους κανόνες των διαφορετικών ειδών γραφής, αναμειγνύοντας ποίηση και πεζογραφία ή ποίηση και θέατρο, και με τον τρόπο αυτό απέδειξαν ότι η δημιουργικότητα δεν αναγνωρίζει όρια. Παράλληλα, η γραφή τους αναδιαμορφώνει και την κοινωνική αντίληψη για το τι είναι ή τι θα έπρεπε να είναι μια γυναίκα. Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάζουμε τα βιβλία που υπερβαίνουν τα όρια των ειδών (Γεωργία Διάκου – Λαβίνια Σουλτς-, Σοφία Γουργουλιάνη – Τo τέλος της θεραπείας-, Νοα Τίνσελ [Βάγια Κάλφα] – Μακάρι να το είχα κάνει νωρίτερα), και καθιερώνουν τις δικές τους εκδοχές της θηλυκότητας (Γωγώ Πονηράκου – Έξζιτ-, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου – Εμείς και ο κόσμος).
Συμμετέχουν: Σοφία Γουργουλιάνη, Γεωργία Διάκου, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Γωγώ Πονηράκου
Συντονίστρια: Βάγια Κάλφα
ΕλλάδαΧτες, Σήμερα, Αύριο
Κυριακή 19/5 και ώρα 19:00 (Εξώστης 1)
Η Θράκα έχει εκδώσει τρία νέα βιβλία που θεματοποιούν τις μνήμες του παρελθόντος (Αντωνία Μποτονάκη – Tη γλώσσα της την πέταξαν στη γάτα), αποτυπώνουν αναλυτικά το παρόν (Σωκράτης Καμπουρόπουλος – Μετείκασμα) και προσφέρουν ένα δυστοπικό όραμα για το μέλλον (Αντώνης Μπαλασόπουλος – Το βασίλειο της σκιάς). Οι συγγραφείς θα μιλήσουν για τα βιβλία τους, για την οπτική τους σχετικά με το εδώ και το τώρα, ενώ θα συζητήσουν το πως αυτές οι πραγματικότητες σχετίζονται με το παρελθόν που αναθυμούνται, αλλά και με το επερχόμενο μέλλον.
Συμμετέχουν: Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Αντώνης Μπαλασόπουλος, Αντωνία Μποτονάκη
Συντονιστής: Νικόλας Κουτσοδόντης
Ποιητικός μαραθώνιος: Ποιητές από τη Θεσσαλονίκη
Κυριακή 19/5 και ώρα 20:00 (Εξώστης 1)
Η Θεσσαλονίκη διαθέτει μια ζωντανή και πολύμορφη ποιητική σκηνή. Σε αυτόν τον μαραθώνιο συμμετέχουν ποιητές που κατάγονται από ή ζουν στη Θεσσαλονίκη. Οι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματα από τα πιο πρόσφατα βιβλία τους: Πέτρος Γκολίτσης –Εκδορέας του σκότους-, Χρήστος Κολτσίδας –Η καρδιά του Σαμουράι-, Γεωργία Τρούλη – Ta Lego-, Βασίλης Μόσχος –Γιουνικ-, Νικόλας Κουτσοδόντης -Ίσως φύγεις στο εξωτερικό-, Ιωάννα Λιούτσια – Ανοιχτά φωνήεντα και δαγκωμένα σύμφωνα.

Συμμετέχουν: Πέτρος Γκολίτσης, Χρήστος Κολτσίδας, Ιωάννα Λιούτσια, Βασίλης Μόσχος, Γεωργία Τρούλη
Συντονιστής: Νικόλας Κουτσοδόντης

ΤΟ ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ STAND ΜΑΣ

(Περίπτερο 13, Stand 129)
Γνωριμίες με τους συγγραφείς +υπογραφές βιβλίων:
ΠEΜΠΤΗ 16/5
19:15 – 21:00
Αντώνης Μπαλασόπουλος, “Το βασίλειο της σκιάς”
ΠΑΡΑΣΚΕΥH 17/5
13:00 – 14:00
Γιώργος Σαμοΐλης, “Τα φύλ(λ)α (παρουσίαση του βιβλίου με τον Νικόλα Κουτσοδόντη)
17:00 – 19:00
Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, “Αγόραζα πάντα διάφανες ομπρέλες”
19:00 – 21:00
Γεωργία Διάκου, “Λαβίνια Σουλτς”
ΣΑΒΒΑΤΟ 18/5
16:30 – 18:30
Νόα Τίνσελ [Βάγια Κάλφα], “Μακάρι να το είχα κάνει νωρίτερα”
Σωκράτης Καμπουρόπουλος, “Μετείκασμα”
19:00-21:00
Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, “Εμείς και ο κόσμος”
Νικόλας Κουτσοδόντης, “Ίσως φύγεις στο εξωτερικό”
ΚΥΡΙΑΚH 19/5
12:00-14:00
Αντωνία Μποτονάκη, “Την γλώσσα της την πέταξαν στη γάτα”

ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΑΣ ΣΤΟ 10Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και στο φετινό 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών δυο ποιητές της Θράκας, ο Βασίλης Μόσχος και ο Σπύρος Χαιρέτης, θα συμμετάσχουν μιλώντας για την ποίηση τους και διαβάζοντας έργα τους μπροστά στο κοινό της 20ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Την επιμέλεια του φεστιβάλ έχουν ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Αλισάνογλου και ο ποιητής-επιμελητής Αλέξιος Μάινας, ενώ την συζήτηση συντονίζει ο νεοελληνιστής καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαϊού (8-10μμ) και το Σάββατο 18 Μαΐου (7-9μμ).