Βιβλιοπαρουσίαση: Φωτεινή Παπαδημητρίου, Το Δεσποτάτο της Λίμνης

Οι Εκδόσεις Πηγή, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, το Περιοδικό Θράκα, το βιβλιοπωλείο Καλτσάς και η συγγραφέας Φωτεινή Παπαδημητριου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου, με τίτλο «Το Δεσποτάτο της Λίμνης».

Ομιλητές:
Φωτεινή Παπαδημητρίου (Συγγραφέας)
Δημήτρης Τσουμάνης (Σκηνοθέτης)
Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Δημήτρης Όντος (Ηθοποιός).

Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 20:30 στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου, Λάρισα)

“Ιωάννινα 1975. Ο Κοσμάς Μπαλανός αναγνωρίζει στα θεμέλια του νέου σαραγιού του Αλή Πασά τον χαμένο τάφο του Σέρβου δεσπότη του δεσποτάτου των Ιωαννίνων, Θωμά Πρελιούμποβιτς. Έτσι ξεκινά ένα νοητικό ταξίδι πίσω στον χρόνο, στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, τότε που ο Θωμάς Πρελιούμποβιτς δυνάστευε τους ντόπιους ευγενείς με βαρύτατες φορολογίες και σκληρά βασανιστήρια σε όσους του εναντιώνονταν.

Ο έρωτας του Στέφανου Γλυκή, γόνου της κωνσταντινουπολίτικης οικογένειας των Γλυκήδων, για τη φτωχή Παρασκευή, κόρη εργάτη στα κτήματα των Φιλανθρωπηνών, τον οδηγεί σε ένα ταξίδι με σταθμούς (σε πρώτη φάση) τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και τον Μυστρά. Στο ταξίδι του, ο Στέφανος έρχεται σε επαφή με κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Γεώργιος Γεμιστός Πλήθωνας και ο αυτοκράτορας Μανουήλ Παλαιολόγος. Η προσωπικότητά του γοητεύει τον Στέφανο, ο οποίος αποφασίζει να ακολουθήσει τον ηγεμόνα και νυν μέντορά του στα βάθη της Ανατολίας και στις πόλεις της Δυτικής Ευρώπης.

Το πολυτάραχο ταξίδι του Στέφανου θα τον φέρει, στη δύση της ζωής του, στα Γιάννενα, την καστρούπολη που λίγα χρόνια πριν διαφέντευε ο Θωμάς Πρελιούμποβιτς και που πλέον δεσπότης είναι ο Κάρολος Τόκκος. Εκείνος, αναγνωρίζοντας την αξία του, τον ορίζει σύμβουλό του. Μετά από δεκαετίες περιπλάνησης, η μοίρα του Στέφανου συνδέεται άρρηκτα με εκείνη της πόλης.”

Ενα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα, που περιηγεί τον αναγνώστη στον υστεροβυζαντινό κόσμο, με επίκεντρο την περιπέτεια ζωής ενός ερωτευμένου νεαρού ευγενή, αλλά και το χρονικό της ίδιας της πόλης των Ιωαννίνων από το 1372 ως την τουρκική κατάκτηση του 1420.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Φωτεινή Παπαδημητρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων και εκεί ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή. Ασκεί το επάγγελμα της παιδιάτρου, έχοντας δικό της ιατρείο στην πόλη. Στον ιδιωτικό της χώρο και χρόνο, ταξιδεύει, ακούει μουσική και μελετά την ιστορία του τόπου της – και όχι μόνο. Η αγάπη της για την ιστορία την οδήγησε στη συγγραφή του πρώτου της ιστορικού μυθιστορήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ