Βραβείο Θράκα 2023, μικρή λίστα

Το Βραβείο «Θράκα» είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός για την καλύτερη ανέκδοτη ποιητική συλλογή, γραμμένη από δημιουργό χωρίς προγενέστερη εκδοτική εμπειρία. Κατά τη διάρκεια του φετινού καλέσματος, το οποίο διήρκεσε από τις 16 Μαρτίου ως και την 1η Ιουνίου, λάβαμε συνολικά 75 συλλογές. Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον το οποίο δείξατε!

Η κριτική επιτροπή, αφού διέτρεξε και τις 75 ποιητικές εργασίες, διαπίστωσε με χαρά την υψηλή ποιότητα αρκετών φετινών συμμετοχών και ανακοινώνει με ομόφωνη απόφαση τη μικρή λίστα για το Βραβείο «Θράκα»:

1. Δημήτρης Βασιλάκης, 10+1 τρόποι να φας μια καρδιά
2. Έφη Ζωγράφου, Οικόσιτα λεπιδόπτερα
3. Αθανασία Κακαράντζα, Στο κέντρο του γεωμετρικά ελλειπτικού απείρου
4. ‘Αλεξ Λακάκη, αν-ν, αν και μόνο αν
5. Μελίνα Ντουχανιάρη, Μικτά νομαδικά
6. Μαρίνα Παπαδημητρίου, Τέλειος κύκλος
7. Τζένη Παυλίδου, Εντός του προβλεπόμενου χώρου
8. Αριστοτέλης Πιττάρης, Λίμνες μέσα σε θάλασσα
9. Μαρία Χριστοδούλου, Χειρονομίες στο φως
10. Γιώργος Χριστόπουλος, Σημειώσεις για το τίποτα

Βασικός στόχος της επιτροπής ήταν να αντιπροσωπεύεται όσο καλύτερα γίνεται η πολυφωνία που υπάρχει στο ποιητικό πεδίο. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι φέτος δεν ήταν εύκολο να επιλεγούν μόνο δέκα υποψήφιοι-ες για τη μικρή λίστα, καθώς υπήρχαν πάνω από 20 αξιόλογες συλλογές. Αυτό έκανε τη διαδικασία πιο δύσκολη, αλλά παράλληλα μας γέμισε ελπίδα και ενθουσιασμό για το μέλλον της ελληνικής ποίησης.

Την 1η Αυγούστου θα δημοσιευτεί στη σελίδα του περιοδικού μια ανανεωμένη λίστα με τρεις φιναλίστ, οι οποίοι/οποίες ακολούθως θα λάβουν την πρόσκληση συμμετοχής στο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης. Η νικήτρια/Ο νικητής θα ανακοινωθεί κατά την Τελετή Έναρξης στις 21 Αυγούστου, στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.