Φέτος εκδώσαμε την ποιητική συλλογή “Μακάρι να το είχα κάνει νωρίτερα” από τη Νοα Τινσελ. Το εκδώσαμε γιατί είναι ένα ειλικρινές, ανθρώπινο και καλογραμμένο βιβλίο. Η συλλογή είχε θερμή υποδοχή από τους αναγνώστες που συχνά την κοινοποιούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσφατα, αναγνώστρια, ποιήτρια και η ίδια, μοιράστηκε το βιβλίο στο προφίλ της στο Facebook και τόσο η ίδια όσο και η ποιήτρια κατέληξαν να λαμβάνουν ρητορική μίσους. Η αναγνώστρια, επίσης, απειλήθηκε από τον σχολιαστή ότι θα έρθει σε επαφή με τον εργοδότη της και θα χάσει τη δουλειά της. Άλλοι/ες συγγραφείς και αναγνώστες/ριες που υπερασπίστηκαν τις ποιήτριες δέχτηκαν επίσης ρητορική μίσους, απειλές για τις ζωές τους και αηδιαστικές ύβρεις.

Για να το θέσουμε καθαρά: το βιβλίο δέχτηκε επίθεση επειδή γράφτηκε από φεμινιστική και λεσβιακή οπτική. Αυτή η επίθεση ήταν μια αηδιαστική απόπειρα να φιμωθούν ήδη περιθωριοποιημένες φωνές και να ντροπιαστούν δημόσια όσοι/ες είναι αλληλέγγυοι/ες μαζί τους.

Ως άνθρωποι, είναι ηθικό μας καθήκον να μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις συνεχόμενες απόπειρες εξολόθρευσης του φεμινιστικου λόγου και της λοατκι ταυτότητας, τόσο στη σφαίρα του συμβολικού, όσο και στη δημόσια σφαίρα της Ελλάδας γενικότερα.

Η Θράκα, ως εκδοτικός οίκος, είμαστε κάθετα αντίθετοι στη ρητορική μίσους και στις απειλές βίας και στεκόμαστε τόσο στο πλευρό της ποιήτριας, Νοα Τινσελ και του βιβλίου της, όσο και των αναγνωστριών και αναγνωστών που το στήριξαν.

Υπερασπιζομαστε την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία της έκφρασης. Πιστεύουμε στο δικαίωμα της ισότιμης εκπροσώπησης και στο δικαίωμα της ύπαρξης χωρίς διακρίσεις στη δημόσια σφαίρα των ποιητών και των ποιητριών.

Είμαστε αντίθετες και αντίθετοι απέναντι σε κάθε απόπειρα φίμωσης των δημιουργών και της αναγνωστικής κοινότητας. Πιστεύουμε στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε μαζί τους, καθώς η κριτική και η διαφωνία είναι σημαντικα στοιχεία μιας λειτουργικής κοινωνίας όπου η ελευθερία δεν περιλαμβάνει ρητορική μίσους, διακρίσεις και ιδιαίτερα απειλές βίας.

– εκδόσεις Θράκα