Το διήμερο του πρώτου Θράκα μικρό φεστιβάλ στη Λογοτεχνική Γωνία, θα πραγματοποιηθούνε δύο βιβλιοπαρουσιάσεις συγγραφέων των εκδόσεων Θράκα.

Ευθύμης Λέντζας – Το μερίδιο

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί η βιβλιοπαρουσίαση της ποιητικής συλλογής Το μερίδιο του Ευθύμη Λέντζα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ποιητής θα συνομιλήσει με τον Ηλία Κουρκουτά και θα παρουσιάσει το βιβλίο του στο κοινό.

Σχετικά με το βιβλίο:

«Η ποιητική συλλογή τού Ευθύμιου Λέντζα με τίτλο «Το μερίδιο», βαστά τη γραφή της στην αισθητική τής απλότητας και τής λιτότητας. Με εκφραστικά μέσα μηδαμινής υπερβολής, πλάθει τον χώρο και τον χώρο στο «εδώ και τώρα», στο «εγώ κι εσύ», μεταφέροντας στον αναγνώστη εξ αρχής τα αποτελέσματα μιας πράξης, που μοιάζει να μην ολοκληρώνεται ποτέ. Πράγματι, η ποιητική τού Ευθύμιου Λέντζα τοποθετείται στο μεταίχμιο ανάμεσα στην ιδιοσυγκρασία τού ηττημένου εγώ, κι ενός ακμάζοντος μέλλοντος, δίχως, ωστόσο, να είναι σε θέση να καταγράψει τις αιτιάσεις που το καθοδηγούν. Για να αναζητήσουμε τη ρίζα των αιτιακών σχέσεων τις οποίες ο ποιητής θέτει ως κατευθυντήρια αρχή, είναι σημαντικό να εστιάσουμε την προσοχή μας στην αίσθηση του χρόνου. Ο τελευταίος υπόκειται στις ίδιες διασταλτικές ερμηνείες με τις οποίες εξετάζεται συμπυκνωμένα το παρελθόν ως καθρέφτης τού παρόντος και ως προμετωπίδα ενός επερχόμενου μέλλοντος. Με άλλα λόγια, όλα τα όνειρα έχουν διαψευστεί. Κατά την ενηλικίωση του ατόμου, οι προθέσεις και οι προσδοκίες έχουν καταρριφθεί και τη θέση τους έχουν λάβει νέες ματαιότητες, χωρίς, ωστόσο, να αποπνέουν την ίδια δυναμική στη σκέψη τού δημιουργού.[…]»
-Αντώνης Ε. Χαριστός

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Ευθύμιος Λέντζας γεννήθηκε το 1986. Το 2020 κυκλοφόρησε σε αυτοέκδοση η πρώτη του ποιητική συλλογή: Οι γυναίκες που αγαπάμε είναι θαμμένες στον κήπο. Τον Ιούνιο του 2022 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Θράκα, η δεύτερη συλλογή του με τίτλο: Το Μερίδιο.

 

Δημήτρης Αθανασέλος – Το πρόσωπο εντός μου

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί η βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής Το πρόσωπο εντός μου του Δημήτρη Αθανασέλου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον Κώστα Λανταβό και θα παρουσιάσει το βιβλίο του στο κοινό.

Σχετικά με το βιβλίο:

«[…]ολόκληρη η συλλογή απηχεί τις αντιθέσεις που σπαράσσονται εντός του δρώντος υποκειμένου σε κομβικές, για το ίδιο, περιστάσεις της ζωής του. Αυτού του είδους οι αντιθέσεις περιστρέφονται γύρω από υπαρξιακής φύσεως ζητήματα, με τον έρωτα να κεντρίζει τις επάλληλες σειρές αρνήσεων. [..] Η «ελευθερία» την οποία υπογραμμίζει στις πολύπλευρες απηχήσεις της ο ποιητής αντιστοιχεί στο πνιγηρό μοτίβο μιας εξακολουθητικής πομπής από εναλασσόμενες εικόνες διαφυγής. Αναζητά το φως του ήλιου ως δοξασία και ως περικάλυμμα μιας εκκωφαντικής απουσίας. […] ο ατομοκεντρικός της ποιήσεως του Δημήτρη Αθανασέλου εξαναγκάζει τον αναγνώστη να θεμελιώσει σε νέες βάσεις την προοπτική της αποδοχής του Εγώ μέσα από το πρίσμα του Άλλου. «Εμπρός στα μάτια μου η πομπή προς την αποσύνθεση […] το φως αφουγκράζεται την αδυναμία της φύσης για αιωνιότητα» (σελ. 28) και η αντανάκλαση του εαυτού στις ανάγκες (περισσότερο τεχνητές παρά φυσικές) συμπληρώματος των ατομικοτήτων απομαγεμένες στην σφαίρα της φαντασίας.[…]»
-Αντώνης Ε. Χαριστός

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Δημήτρης Αθανασέλος γεννήθηκε στη Λάρισα. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “ΑΝάΒΑΣΗ” (Πνοή, 2019) και την ποιητική σύνθεση “Το πρόσωπο εντός μου” (Θράκα,2021). Έχει συμπεριληφθεί στις ανθολογίες (“Φωτοσκιάσεις”εκδόσεις Γράφημα, στην δίγλωσση ποιητική ανθολογία του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ «Ξύπνησα σε μια χώρα- I woke up in a country», “Κλίβανος” εκδόσεις Ρώμη, & «Όσα ο αφρός φλοισβίζει» εκδόσεις Ρώμη, και στην Ανθολογία 2019 από την Κοινωνία των Δεκάτων). Έχει δημοσιεύσει σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά ( Fractal, Βακχικόν, Στρόβιλος, Διάστιχο, Νόημα, Εξιτήριον, Awaken, Φρέαρ, Θράκα) και συμμετείχε στο 4 ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival». Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στο έγκριτο λογοτεχνικό περιοδικό «Booke». Υπήρξε υποψήφιος στην Βραχεία Λίστα Καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ποιητικής συλλογής στα βραβεία Jean Moréas για το έτος 2019 με το βιβλίο του «ΑΝάΒΑΣΗ» (Πνοή, 2019).

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Πέμπτη 8 Ιουνίου
18:00
«Μια περιπλάνηση στην αποπλάνηση του νου»
Θεατρικό Εργαστήριο με την Ελένη Ελεονώρα Τσιαντούλα
19:30
Live: Σαξόφωνο, Θάνος Φυσέκης
19:45
1 χρόνος Λογοτεχνική Γωνία
Σύντομες ομιλίες: Πάνος Σάπκας, Θάνος Γώγος, Νίνα Καψάλη
20:00:
Παρουσίαση του βιβλίου της βραβευμένης και πολυμεταφρασμένης Κροάτισσας ποιήτριας Marija Dejanovic “Η Καλοσύνη διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα”
20:45
Live: Σαξόφωνο, Θάνος Φυσέκης
21:00
Παρουσίαση του βιβλίου του Ευθύμη Λέντζα “Το μερίδιο”
21:30
Live: Σαξόφωνο Θάνος Φυσέκης
21:45
Περιήγηση στην εικαστική έκθεση «Project Cell»
*Παρουσιάζει η Κωνσταντίνα Καρυδάκη
Παρασκευή 9 Ιουνίου
19:30
Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Αθανασέλου “Το πρόσωπο εντός μου”
(ομιλητής Κώστας Λάνταβος)
20:00
1η Προβολή της μικρού μήκους ταινίας του 11ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης
(Δημήτρης Βάλλας)
20:10 Ενημέρωση για το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας και τις δράσεις του
20:20
Ο βραβευμένος συγγραφέας Χρήστος Αρμάντο Γκέζος συνομιλεί με τον Θάνο Γώγο, διαβάζει ποιήματά του και υπογράφει βιβλία του.
21:00
Παρουσίαση του Βιβλίου “Καθημερινές Ιστορίες Βυσσινί Τρέλας» του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου
(ομιλητής ο βετεράνος της ΑΕΛ Γιάννης Αλεξούλης)
21:40
Open Mic
22:00 Party
Μουσική επιλέγει ο Κωστής Παπαζάκ
*Παρουσιάζει ο Θάνος Γώγος
*Η ΘΡΑΚΑ και το ΠΟΚΕΛ καλούν τους πολίτες και τους λογοτέχνες να προσφέρουν βιβλία τους στη Λογοτεχνική Γωνία, για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών της Λάρισας.