Νέα κυκλοφορία: Πατρίτσια Αϊβαλή, Η ορατότητα του Π1

Η αφήγηση χωρίζεται σε τρία κεφάλαια:
1. το Προοίμιο, η γνωριμία με τον ήρωα, τον Π1,
2. το Υποκειμενικό, χωρισμένο με τη σειρά του σε ημερολογιακές καταχωρήσεις, όπου οι ειδικές λεπτομέρειες για τη ζωή του ήρωα εναλλάσσονται με ποιητικές στιγμές, ακολουθώντας μια εν προόδω διαδικασία, καθώς ο ήρωας συγκρούεται με το κοινωνικό περιβάλλον, αντιλαμβάνεται τον κόσμο όπου ανοίγεται η ενηλικίωσή του, ωριμάζει μέσα απ’ τις αντιστάσεις και τις απελπισίες του. Η επιδείνωση των συνθηκών αυτής της ωρίμανσης κλιμακώνεται ολοένα, χωρίς να προσδιορίζονται τα ακριβή αίτια, μ’ εκείνη την αόριστη ορμή της νεότητας να επιτεθεί απέναντι σε όσα την κυκλώνουν ασφυκτικά, τις επιβολές, τα άγχη, τους φραγμούς, με όλη την αγωνία που νιώθει κανείς όταν δεν μπορεί να συλλάβει τον εχθρό του και συγχρόνως οραματίζεται τον εαυτό που θα νικήσει έναν τέτοιο εχθρό, τον ίδιο τον ενήλικο κόσμο. Αυτό το κοινωνικό κουκούλι αποτυπώνεται αργότερα με αλληγορικό τρόπο, στο τρίτο μέρος του αφηγήματος:
3. το Αντικειμενικό, όπου ο εναλλακτικός εαυτός του ήρωα εμφανίζεται ξαφνικά σε ένα άλλο περιβάλλον, γεμάτο καινοφανείς λειτουργίες, ερμητικό και καταπιεστικό. Σ’ αυτό τον δυστοπικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι ζουν ως εργαλειοποιημένα και μηχανικά υποκείμενα, καθρεφτίζεται η προηγούμενη ζωή του ήρωα. Με τη διαφορά όμως ότι η ακρότητα μιας τέτοιας ανθρώπινης συνθήκης εξωθεί τον ήρωα στην αναζήτηση κάποιας διαφυγής, έστω και νοητικής, την οποία βρίσκει στο πρόσωπο ενός από τους άλλους εργασιακούς σκλάβους, ενός τυφλού άντρα που θα καταλήξει να του διδάξει μια άλλη λειτουργία της ανθρώπινης όρασης.

Υποκειμενικό και Αντικειμενικό επικοινωνούν μέσα από την κρυφή σημειολογία των εναλλακτικών ζωών, οι οποίες κινούνται παράλληλα στο μυαλό μας.
Τα εφηβικά μας ημερολόγια ως αναπόληση μιας θλιμμένης εξέγερσης απέναντι στον κόσμο αλλά και ως κρυπτογραφημένα έγγραφα ενός άλλου κόσμου, εκεί όπου όλοι είμαστε ένας Π1 – ένα ον που αγωνίζεται να βρει την όρασή του.

Στοιχεία βιβλίου:
ISBN: 9786185463441
Αριθμός σελίδων: 64
Διαστάσεις: 19*12
Τιμή: 8,48
Έτος έκδοσης: 2023

Η Πατρίτσια Αϊβαλή κατάγεται από τον Μυστρά Λακωνίας και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία, μάρκετινγκ, ξένες γλώσσες και εργάζεται σαν ιδιωτική υπάλληλος. Η θετική κριτική στην ποίησή της από τον ακαδημαϊκό μέντορά της Νικηφόρο Βρεττάκο και η ενθάρρυνσή του στα νεανικά της ποιητικά βήματα ήταν καθοριστικές. Οι τρεις πρώτες ποιητικές συλλογές (ανέκδοτες) έχουν διανεμηθεί στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Αρθρογραφούσε σε εβδομαδιαίο περιοδικό, έχει γράψει μέρος των κειμένων κι επιμεληθεί το σύνολό τους στο ιστορικό λεύκωμα του Παναγιώτη Αϊβαλή «Μυστράς-Ταξίδι στο Χρόνο» (εκδόσεις Α.Π.Ε). Έχει δημοσιεύσει πολλά ποιήματα, διηγήματα και παραμύθια. Έχουν εκδοθεί:

  • Πως η ζωή – Ποιητική συλλογή – εκδ. ΘΡΑΚΑ 2017
  • Ό,τι απέμεινε από τις τρικυμίες – Ποιητική συλλογή – εκδ. ΘΡΑΚΑ 2019
  • Συμμετοχή με διηγήματα στη συλλογική τριλογία Ιστορίες της Θάλασσας – εκδ. ΚΥΜΑ 2018 – Ιστορίες του Δρόμου – εκδ. ΚΥΜΑ 2019 – Α’ ΒΡΑΒΕΙΑ και για τις δυο συλλογές Πανελληνίου Διαγωνισμού Συλλογικού Έργου Περιοδικού ΚΕΦΑΛΟΣ – Ιστορίες της Πόλης – εκδ. ΚΥΜΑ 202
  • 1 Συμμετοχή με ποίημα στο συλλογικό έργο Ανθολόγιο Ποίησης – διδασκαλία Γιάννης Ευθυμιάδης– εκδ. ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΟΣ 2018
  • Συμμετοχή με τρία ποιήματα στο συλλογικό έργο Ποιητική Πλεύση – έκδ. ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ– Ιούνιος 2020
  • Στο Μέτρο – Διήγημα – Πήρε βραβείο από το Λογοτεχνικό Περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ και συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση συλλογικού έργου 2020
  • Συμμετοχή με διήγημα στο συλλογικό έργο Γράφοντας στου Χαροκόπου και στην Καλλιθέα – εκδ. ΕΥΜΑΡΟΣ 2020
  • Μετάφραση από τα ελληνικά στα αγγλικά τριών μυθιστορημάτων For the eyes of a prostitute-St.Manousakis, When the champagne overflows-G.Vrettou – εκδ. ΟΣΤΡΙΑ 2020 και Memories and nightmares-Dim.Eleftheriou – υπό έκδοση ΟΣΤΡΙΑ 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ