Κυκλοφόρησε πρόσφατα η δεύτερη έκδοση της ποιητικής συλλογής της Αυγής Λίλλη Η Σφαγή του Αιώνα. Το εξώφυλλο της δεύτερης έκδοσης σχεδίασε ο Φίλιππος Βασιλειάδης.

Στη Σφαγή του Αιώνα (α’ έκδοση: Θράκα, 2018) η κριτική εντόπισε την ωρίμανση της ποιήτριας και αναγνώρισε αμέσως τη θηλυκή ορμή, μιλώντας για μια ταυτόχρονη λειτουργία υπερχειλίζοντος ερωτισμού και ωμού ρεαλισμού (Γ. Φράγκος), στοιχεία τα οποία ενίοτε προβάλλονται με μια χαρακτηριστική «αισθητική του τεμαχισμού» (Β. Λιαπής).

 

Κουβάρι

 

Aν δεν το γεννήσω,

θα πεθάνω.

Εν τω σπηλαίω της μήτρας μου

άγνωστο έμβρυο

με μύρο και στάχτη κυείται,

σαν άστρο συσπάται και

τα μεσάνυχτα τίκτεται∙

όμορφο μικρό κουβάρι

με καρφίτσες

το σώμα κεντάει,

στο πάτωμα στάζω σαν αίμα πετάγομαι

στο ταβάνι και στη λάμπα γερά

με καρφώνω:

Ρίγος, άλγος, σκοτωμός.

 

Η γραφή είναι «μια προσπάθεια να πιάσει στα χέρια της το ρευστό που ολοένα ξεφεύγει, το ρευστό του αίματος και το ρευστό του χρόνου» γράφει η Θ. Ιερωνυμάκη, ενώ κατά τον Αντ. Πετρίδη, στη Σφαγή του Αιώνα «η επαναδιεκδίκηση-ανακατάληψη του γυναικείου σώματος και η στρατηγικώς ακατάσχετη και ανερυθρίαστη επιθυμία είναι ομόλογες και άρρηκτα συνδεδεμένες με την ποιητολογία».

 

Μυστικός επισκέπτης

 

Έρχεται και

είναι πάντοτε μεσάνυχτα,

που έχουν τα χρώματα μεστωμένα

-μπλε νυχτερινό σε βασιλική κορνίζα κλείνει μέσα

το κεφάλι μου-

θρονιάζεται πάνω στο μαξιλάρι,

με στριφογυρίζει ανάμεσα στα σεντόνια

και με καρφώνει στα μάτια

και αλλού,

μέχρι να πω

Ήμαρτον.

 

Σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Θράκα το τρίτο ποιητικό βιβλίο της Αυγής Λίλλη με τίτλο Στην Άκρη μια Ουρά.

BIO: Η Αυγή Λίλλη (1980) γράφει ποίηση, μικροδιηγήματα και σενάρια μικρού μήκους. Έχει γράψει επίσης θεατρικά κείμενα και μονόπρακτα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες σκηνές στην Κύπρο. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Πρόχειρες Σημειώσεις Πάνω σ’ ένα Σωσίβιο (Λευκωσία, Αρμίδα, 2011) και Η Σφαγή του Αιώνα (Θράκα, 2018∙ β΄ εκδ. 2020). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα τουρκικά και έχουν δημοσιευθεί, όπως και μικροδιηγήματά της, σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Σπούδασε Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η υπό έκδοση διατριβή της αφορά στο κριτικό και μυθιστοριογραφικό έργο του Αλέξανδρου Κοτζιά. Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία.