11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών / Πρόγραμμα εκδηλώσεων
11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών
«Έχω ένα όνειρο / I have a dream: Ποιήματα για ένα καλύτερο αύριο»
Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου – Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2025
Υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού
Υπο την αιγίδα του Δήμου Αθηνάιων
Με την υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής
⸙⸙⸙
Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, η μεγάλη λογοτεχνική γιορτή της Αθήνας έρχεται για να μας στροβιλίσει στους ρυθμούς της ελληνικής και παγκόσμιας στιχουργίας. Ογδόντα Έλληνες ποιητές και δεκατρείς ξένοι –από την Εσθονή Ντόρις Καρέβα, τον Γερμανό Γιαν Βάγκνερ και τη Λευκορωσίδα Βαλζίνα Μορτ ως τον Περουβιανό Νίλτον Σαντιάγο, τον Ονδουρένιο Ρολάντο Καττάν, την Ιρανή Ατένα Φάρροχζαντ, τη Λίντα Μαρία Μπαρό (Γαλλία/Ρουμανία) κ.ά.– θα διαβάσουν ποιήματά τους σε εμβληματικούς χώρους και λογοτεχνικές εστίες της πόλης βάζοντας την ποίηση στην καθημερινότητά μας. Ο τίτλος του φετινού φεστιβάλ «Έχω ένα όνειρο. Ποιήματα για ένα καλύτερο αύριο» επιλέχθηκε για να μας θυμίσει ότι και μόνο το γεγονός πως ακόμα γράφουμε και διαβάζουμε ποιήματα, πως ακόμα συγκεντρωνόμαστε για να ακούσουμε τους ποιητές, όλα αυτά από μόνα τους συνιστούν μορφές αντίστασης στη βαρβαρότητα που μας περιβάλλει. Όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν ΄μας επιτρέπουν, προφανώς, να αφηνόμαστε στην αισιοδοξία, αντίθετα προσθέτουν ένα επιπλέον χρέος στους ώμους των ποιητών: στους χαλεπούς μας καιρούς να εκφράσουμε τις αγωνίες και τα συλλογικά οράματα της εποχής.
Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών ξεκινά τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, το Φεστιβάλ τιμά τον συνθέτη που τίμησε τους ποιητές με αποσπάσματα από τις Στιλιστικές παραλλαγές πάνω «Στο περιγιάλι το κρυφό», σύνθεση του Χρίστου Παπαγεωργίου, με τον ίδιο στο πιάνο.
Την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ινστιτούτο Θερβάντες, στο Χαϊδάρι, στα βιβλιοπωλεία Ζάτοπεκ και Κομπραί. Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί μία δημόσια συζήτηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας με τους Γιαν Βάγκνερ, Βαλζίνα Μορτ και Ευτυχία Παναγιώτου, που θα συντονίσει η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη. Επιπλέον, θα έχουμε εκδηλώσεις στον εμβληματικό χώρο μνήμης της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς, στο Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος και στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου.
Την Πέμπτη το πρωί το Ινστιτούτο Γκαίτε καλεί τον Γιαν Βάγκνερ για ένα masterclass, και το βράδυ στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα θα γίνει η τελετή λήξης του Φεστιβάλ με την απονομή του βραβείου Barbara Fields-Siotis – αυτή τη χρονιά είναι η σειρά Έλληνα ποιητή για να βραβευτεί. Υπενθυμίζουμε τους βραβευθέντες των προηγούμενων ετών: Ζέφη Δαράκη (2019), Bei Dao (2020), Αναστάσης Βιστωνίτης (2021), Dana Gioia (2022), Γιώργος Μπλάνας (2023), Alicia E. Stallings (2024).
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Για το Μέγαρο Μουσικής θα πρέπει να προμηθευτείτε ηλεκτρονικά δελτίο εισόδου λόγω των περιορισμένων θέσεων.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών διοργανώνεται από τον Κύκλο Ποιητών με τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής, επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.
⸙⸙⸙
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2025
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 19:00
Παρουσίαση: Ιωάννα Αγγελίδη
Πιάνο: Χρίστος Παπαγεωργίου
Ποιητές από την Ελλάδα και τον κόσμο συμμετέχουν με αναγνώσεις σε αυτή τη μεγάλη, ετήσια γιορτή της ποίησης. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, το Φεστιβάλ τιμά τον συνθέτη που τίμησε τους ποιητές με αποσπάσματα από τις «Παραλλαγές σ’ ένα θέμα», το οποίο θα ερμηνεύσει στο πιάνο ο σπουδαίος μουσικός Χρίστος Παπαγεωργίου.
Συμμετέχουν: Γιαν Βάγκνερ, Ηλίας Γκρής, Άννα Γρίβα, Γιώργος Δουατζής, Σταύρος Ζαφειρίου, Έφη Καλογεροπούλου, Ντόρις Καρέβα, Ρολάντο Καττάν, Γιώργος Μαρκόπουλος, Βαλζίνα Μορτ, Λίντα Μαρία Μπαρό, Παντελής Μπουκάλας, Ηρώ Νικοπούλου, Μάρια Ντεγιάνοβιτς, Βίκτορ Ροντρίγκες Νούνιες, Γιάννης Πατίλης, Αγγελική Πεχλιβάνη, Νίλτον Σαντιάγο, Νάντια Στυλιανού, Ατένα Φαρροχζάντ, Γιώργος Ψάλτης.
❧
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, 20:00
Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Χαϊδαρίου
Δημαρχείο, Στρατάρχου Καραϊσκάκη 138
Συντονίζει: Φλώρα Ορφανουδάκη
Πιάνο: Ελένη Μοσχοβούδη
Διαβάζουν: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ντόρις Καρέβα, Γιώργος Κεντρωτής, Χάρης Μελιτάς, Βαλζίνα Μορτ, Ντον Σκόφιλντ.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου και τον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό σύλλογο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.
❧
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, 19:00
Ινστιτούτο Θερβάντες, ταράτσα
Σκουφά 31, Αθήνα
Συντονίζει: Δημήτρης Αγγελής
Διαβάζουν: Βίκυ Κατσαρού, Ρολάντο Καττάν, Γιώργος Κουτούβελας, Βίκτορ Ροντρίγκες Νούνιες, Νίλτον Σαντιάγο, Αντώνης Τσόκος.
❧
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, 20:00
Βιβλιοπωλείο-καφέ Ζάτοπεκ
Π. Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα
Συντονίζει: Λένα Καλλέργη
Διαβάζουν: Γιαν Βάγκνερ, Κώστας Κουτσουρέλης, Λίντα Μαρία Μπαρό, Μυρτώ Χμιελέφσκι, Πέτρος Σκυθιώτης, Νάντια Στυλιανού.
❧
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, 20:00
Βιβλιοπωλείο Κομπραί
Διδότου 34, Αθήνα
Παρουσίαση της ποίησης της Ατένα Φαρροχζάντ
Συντονίζει: Θάνος Γώγος
Ομιλητές: Αντώνης Μπογαδάκης, Μάρια Ντεγιάνοβιτς.
Διαβάζει η ποιήτρια.
❧
Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, 20:00
Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς
Ηλιουπόλεως 102Α, Νίκαια
Συντονίζει: Ειρήνη Ρηνιώτη
Μουσική: Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Μηνάς Μπόγρης (κλασική κιθάρα)
Διαβάζουν: Καρίν Ανσέλιν, Σταύρος Ζαφειρίου, Δημήτρης Πέτρου, Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου, Ντόρις Καρέβα, Νίλτον Σαντιάγο.
❧
Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, ώρα 19:00
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Συζήτηση: Γιαν Βάγκνερ, Βαλζίνα Μορτ, Ευτυχία Παναγιώτου
Συντονίζει: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
❧
Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, 20:00
Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος, 20:00
Τάκη Σινόπουλου 22, Νέα Ιωνία
Συντονίζει: Βίκυ Κατσαρού
Διαβάζουν: Γιώργος Δελιόπουλος, Τασούλα Καραγεωργίου, Ρολάντο Καττάν, Στάθης Κουτσούνης, Μάρια Ντεγιάνοβιτς, Ντον Σκόφιλντ.
* Θα προηγηθεί στις 18:30 συνάντηση νέων ποιητών, σπουδαστών του Ιδρύματος, με τους ξένους ποιητές. Η συνάντηση είναι ανοικτή στο κοινό. Συμμετέχουν οι νέοι ποιητές/ποιήτριες: Ουρανία Καθρέπτη, Κατερίνα Κοζή, Γιώργος Καραούλης, Γιώργος Λέοντας, Ιουλία Μάκκα, Σταύρος Μπαρμπουνάκης, Ραφαέλα Συκοβάρη, Αλέξανδρος Χατζηνικολάου.
❧
Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου, 20:00
Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο
Αγίου Γεωργίου 30 & Αριστείδου, Χαλάνδρι
Συντονίζει: Θωμάς Τσαλαπάτης
Διαβάζουν: Νικόλας Κουτσοδόντης, Κωνσταντίνος Χ. Λουκόπουλος Λίντα Μαρία Μπαρό, Βίκτορ Ροντρίγκες Νούνιες, Τζον Τριπουλάς, Τασούλα Τσιλιμένη
Σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου.
❧
Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου, 19:00
Τελετή λήξης – Απονομή βραβείου Barbara Fields-Siotis
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Αναπήρων Πολέμου, 9
Συντονίζει: Κώστας Καναβούρης
Πιάνο: Βασίλης Παπαδόπουλος
Τραγούδι: Μιχάλης Κλεάνθης
Διαβάζουν: Χρύσα Ευστ. Αλεξοπούλου, Γιαν Βάγκνερ, Καρίν Ανσέλιν, Νίκος Ερηνάκης, Ντόρις Καρέβα, Ρολάντο Καττάν, Ηλίας Κεφάλας, Κυριακή Λυμπέρη, Αλέξιος Μάινας, Βαλζίνα Μορτ, Λίντα Μαρία Μπαρό, Μάρια Ντεγιάνοβιτς, Ειρήνη Ρηνιώτη, Βίκτορ Ροντρίγκες Νούνιες, Νίλτον Σαντιάγο, Σωτήρης Σαράκης, Σταύρος Σταυρόπουλος, Νάντια Στυλιανού, Τζον Τριπουλάς, Τζένη Φουντέα.
⸙⸙⸙