1) Καλησπέρα Φιλ και Φω και συγχαρητήρια για τα εγκαίνια του νέου σας DIY αυτοοργανωμένου χώρου διακαλλιτεχνικής συνεύρεσης. Πείτε μας πως προέκυψε η ιδέα.
Ευχαριστουμε πολύ! Ο χώρος στον οποίο στεγαζόμαστε είναι το πρώην σπίτι της Veronique Tromokratisch, της σημαντικότερης κατά τη γνώμη μας κουήρ outsider artist της γενιάς μας στον ελλαδικό χώρο, η οποία μετακόμισε εκτός Αθήνας. Επειδή η Βερονίκ αφενός είναι αρκετά πανκ για να κρατάει αρχείο από τα έργα της, αφετέρου μας αγαπάει, μας άφησε πολλά έργα, σημειωματάρια, αντικείμενα και έχουμε σκοπό να κάνουμε και μια έκθεση με διάφορα έργα της κάποια στιγμή. Επίσης, μέσα σε παλιά συρτάρια στο σπίτι βρήκαμε τυπωμένες φωτογραφίες από τα 90s με drag queens να προετοιμάζονται και να κάνουν σόου, φωτος που δεν ανήκαν στη Βερονίκ, αλλά στην προηγούμενη ένοικο. Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς σχετιζόταν το σπίτι με τις κουήνες, αλλά όπως και να’χει, μας φάνηκε αυτό άλλο ένα σημάδι πως πρόκειται για ένα χώρο με κουήρ ιστορία. Και έτσι είπαμε να το ξεκινήσουμε. Σίγουρα συνέβαλε στην ιδέα της δημιουργίας ενός κουηρόσπιτου κι η απομόνωση των δυο χρόνων του covid, κάπως δηλαδή υπάρχει έντονη ανάγκη για συνύπαρξη πάλι.
2) Μιλήστε μας λίγο για τον χώρο. Την ιστορία του και τις εκδηλώσεις/ δραστηριότητες που έχει ήδη φιλοξενήσει και που έπονται στο μέλλον.
Η ιστορία του είναι πολύ μικρή, ξεκίνησε μόλις πριν δύο μήνες, αν και τα συγκάτοικα του σπιτιού είναι φίλα, καλλιτέχνα και κουήρια που έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν σε διάφορες ομάδες καλλιτεχνικές ή πολιτικές. Το κόνσεπτ ήταν η δημιουργία ενός χώρου που λίγο απαντάει και στη mainstreamοποίηση/ ιδρυματοποίηση του κουήρ και των πολιτικών της ταυτότητας και αντιπροτείνει κάτι που κρατάει το κουήρ ως το αλλόκοτο, αλλά και διαθεματικό, ενώ επίσης ασχολείται και με έννοιες όπως το underground και outside art. Το τι ακριβώς θα κάνουμε στο χώρο είναι ακόμα ανοιχτό, σίγουρα προβολές, μινι εκθέσεις, αναγνώσεις, εργαστήρια αλλά και απλές μαζώξεις, τσάγια και ντίννερς, είναι σημαντικό να είναι και ένα σπιτάκι, ένα σημείο συνάντησης. [Επί τη ευκαιρία να αναφέρουμε πως ψάχνουμε και άτομα για να είναι στην κεντρική ομάδα μας, αν κάποι@ ενδιαφέρεται ας μας γράψει!] Πριν λίγες μέρες είχαμε στήσει ένα nail salon για avant-garde νυχο-δημιουργίες. Έχουμε επίσης και μια εξωτερική συνεργασία στις 3 Ιουλίου μαζί με το ΦΑΚΕ και το Sub Rosa πάνω στο θέμα του pinkwashing. Ένα πολύ σημαντικό ιβέντ για όσα ενδιαφέρονται για το μέλλον των κουήρ πόλιτικς. Ινφο: https://www.facebook.com/events/422986633064557
3) Μια από τις πρώτες μαζώξεις σας στο κουηρόσπιτο αφορούσε στην προβολή τριών ταινιών από τα κουήρ βάθη του 20ου αιώνα. Ήταν οι ταινίες του Ζαν Κοκτώ, του Ζαν Ζενέ και του Κέννεθ Άνγκερ. Τι έχει να αποκομίσει ένα σύγχρονο κουήρ καλλιτεχνό από τις ρηξικέλευθες καλλιτεχνικές στιγμές του παρελθόντος;
Η προβολή αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά που έχουν να κάνουν με την ιστορία του κουήρ κινηματογράφου, η δεύτερη είναι αυτή την Κυριακή. Θεωρούμε πως όσο η φαση με τα ΛΟΑΤΚΙ πάει προς γάμους και τετοια, δηλαδή κανονικεύει, είναι σημαντικό να επιστρέψουμε ακριβώς σ’ αυτό που λες, στη φάση που ήταν τα πράγματα ρηξικέλευθα. Δύο από τις τρεις ταινίες που δείξαμε στο πρώτο σκρήνινγκ ήταν απαγορευμένες στην εποχή τους. Οι κουήρ τέχνες που φανταζόμαστε εμείς δεν παρακαλάνε για αποδοχή, ούτε θέλουν να χωράνε στην ακαδημία και τους θεσμούς, είναι περίεργες, ανώμαλες, απρόσμενες. Γι’ αυτό και θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζουμε τα κουήρ πρόγονά μας. Ελάτε την Κυριακή, θα δούμε ταινίες που έχουν να κάνουν με την άναρχη underground αμερικάνικη σκηνή των 60s και τον συγκλονιστικό περφόρμερ Jack Smith μεταξύ άλλων.
4) Το ΛΑΛΑ λειτουργεί και ως residency. Μιλήστε μας λίγο για αυτό το εγχείρημα
Όντως είναι ένας χώρος και για residencies κουήρ καλλιτεχνών από διάφορα μέρη του κόσμου κι αυτό προέκυψε από το ότι το ΛΑΛΑ είναι κατά βάση ένα σπιτάκι. Υπάρχει κάτι μαγικό στα residencies, όταν τα καλεσμένα καλλιτέχνα κοιμούνται και τρώνε μέσα στο χώρο που αργότερα παρουσιάζουν κάτι. Στην Αθήνα δεν πολυ-υπάρχει αυτό, σίγουρα όχι σε κουήρ πλαίσια, υπάρχει εκεί δηλαδή μια ανάγκη. Ξεκινήσαμε το Μάιο με την τρανς συγγραφέα Alvina Chamberland που έμεινε κάποιες εβδομάδες στο χώρο, στο τέλος των οποίων μας παρουσίασε και ένα κομμάτι του συγκλονιστικού επερχόμενου μυθιστορήματός της και επόμενα residents θα είναι τα ποιητά Aimée Lê και Marc Sutton που θα παρουσιάσουν ένα πρότζεκτ AI ποίησης τον Ιούλιο.
5) Η κουήρ και underground καλλιτεχνική σκηνή της Αθήνας έχει ευτυχώς πλούτο τόσο σε έργο όσο και σε έμψυχο δυναμικό. Έχετε δουλέψει για διάφορα πρότζεκτς αυτής της σκηνής ανα τα χρόνια.
Η σκηνή είναι πια αρκετά μεγάλη, ούτε συγκρίσιμη με όταν κάποια από μας ξεκινήσανε στις αρχές των 2010s και όταν λέγαμε κουήρ μας κοιτούσαν σαν ούφα. Ταυτόχρονα, ειναι μια καίρια στιγμή στην οποία drag queens εμφανίζονται πια στην τηλεόραση και διάφοροι θεσμοί χρησιμοποιούν τους ταυτοτικούς λόγους κάπως τοκενιστικά, λέγοντας συχνά μια δική τους ιστορία. Ακριβώς τώρα, λοιπον, που από τη μία υπάρχει όπως λες μεγάλη σκηνή, αλλά από την άλλη ένας χώρος που μέχρι πρόσφατα ήταν κάπως κλειστός και ασφαλής έχει πια ξανοιχτεί απέναντι στον κίνδυνο της θεσμικής οικειοποίησης, είναι η στιγμή που χρειαζόμαστε μια grassroots καταγραφή και ιστοριογραφία της κουήρ αλλα και γενικότερα underground σκηνής τέχνης. Το AMOQA και το ΦΑΚΕ έχουν ξεκινήσει ήδη αυτή τη δουλειά εδώ και κάποια χρόνια και θα θέλαμε να συνεισφέρουμε και μεις. Στο ΛΑΛΑ έχουμε ξεκινήσει ένα αρχείο, μια βιβλιοθήκη αλλά και έναν διάδρομο-εγκατάσταση με εικόνες από την κουήρ ιστορία και καλούμε το κοινό να μας φέρει και δικά του αντικείμενα που θέλει να μοιραστεί για τη συλλογή μας.
6) Ο χώρος είναι ανοιχτός για εκδηλώσεις ποιητικές; Ποια καλλιτεχνά και πως μπορούν να σας απευθυνθούν για να φιλοξενήσουν τη δουλειά τους στον χώρο σας;
Με χαρά να δεχτούμε τις ποιητικές προτάσεις σας, άλλωστε αυτό θέλουμε να γίνει, να φιλοξενήσουμε αποσιωπημένες αφηγήσεις. Στη δημιουργική μας οικογένεια έχουμε διάφορα κουήρ ποιητ@ και θέλουμε να στηρίξουμε την ανεξάρτητη σκηνή ποίησης και spoken word. Ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα μας κι αν σας αρέσει αυτο που προτείνουμε και ταιριάζετε, σας περιμένουμε. Μπορείτε να μας γράψετε μέσω της σελίδας, του ινστα ή του FB.