Την 30η Αυγούστου 2024 ολοκληρώθηκε ένα ακόμη Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, ύστερα από πέντε ημέρες εορτασμού της ποίησης. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με την εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας στις 26 Αυγούστου, συνεχίστηκε στη Μακρινίτσα (27/8), τη Φυλακτή, (Λίμνη Πλαστήρα, 28/8), τα Τρίκαλα (29/8) και έκλεισε με την επιστροφή στη Λάρισα, στον χώρο του Μύλου του Παππά (30/8), όπου οι φίλοι της ποίησης, παρά την έντονη βροχόπτωση, κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του δεύτερου ορόφου και απόλαυσαν τις αναγνώσεις, τα βίντεο και τις παραστάσεις (performances) των συμμετεχόντων, αλλά και την απονομή του Βραβείου Μάκης Λαχανάς στην σημαντική ποιήτρια Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου.
Αναλυτικότερα, την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, που παρουσίασε η Χρύσα Βουλγαράκη,η προσέλευση ήταν συγκινητική, με ένα κοινό 200 περίπου ανθρώπων να παρακολουθεί την τελετή απονομής του Βραβείου Θράκα για Πρωτοεμφανιζόμενο Ποιητή στον Κύπριο Μιχάλη Θεοδώρου, αλλά και τις όμορφες απαγγελίες των φιναλίστ Άγγελου Μπέρτου και Αριστέας Τσάντζου. Μαζί άκουσαν τις αναγνώσεις των Ελληνίδων/ων ποιητριών/των Σωτήρη Παστάκα, Ελένης Αναστασοπούλου, Δανάης Σιώζιου, Παυλίνας Μάρβιν, καθώς και τις μουσικές συνθέσεις του Κρέοντα Κανακάρη, ενώ απόλαυσαν και τους διεθνείς μας καλεσμένους: Nada Topić (Κροατία), Patrick Dubost (Γαλλία), Athena Farrokhzad (Σουηδία/Ιράν), Nikola Madžirov (Βόρεια Μακεδονία). Τέλος, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης τέχνης «Μηχανή του Χρόνου: Ένα ταξίδι σ’ ένα καλύτερο κόσμο», σε σχεδιασμό και επιμέλεια της Αντιγόνης Καψάλη.
Την δεύτερη ημέρα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στο Art Café στην Μακρινίτσα του Βόλου και φέτος ήταν αφιερωμένη στον αγαπημένο μας συνεργάτη Νίκο Τσούκα, που μας άφησε λίγες μέρες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ. Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η λογοτέχνης Λίνα Φυτιλή και συμμετείχαν οι: Ελενα Ψαραλίδου, Σπύρος Κιοσσές, Δημήτρης Καρακίτσος, Λίνα Φυτιλή, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Βασίλης Μόσχος, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Νίκος Βαραλής, Σοφία Γουργουλιάνη, Αντιγόνη Κατσαδήμα, Μίνα Πατρινού, Ελευθερία Τσίτσα, Χαριτίνη Μαλισσόβα. Μαζί τους διάβασαν τα ποιήματά τους και οι: Dragica-Anta Djipalo Patsea (Ελλάδα/Σερβία), Marija Andrijašević (Κροατία), Ondřej Lipár (Τσεχία), Marija Dejanović (Κροατία/Ελλάδα).
Το πρωί της τρίτης ημέρας ξεκίνησε με συμμετέχουσες/οντες του Φεστιβάλ να παρακολουθούν το λογοτεχνικό εργαστήριο της Alexandra Büchler, ενώ αργότερα συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις με μια βραδιά αφιερωμένη στον αλησμόνητο συνάδελφο και συνεργάτη ποιητή Χρήστο Διαμαντή, στο Δημοτικό Σχολείο Φυλακτής – Πολιτιστικό Κέντρο Χρήστος Διαμαντής και σε παρουσίαση της ποιήτριας Δανάης Σιώζιου. Έργα τους διάβασαν οι: Εύη Λιακέα, Πόπη Αρωνιάδα, Νικόλας Κουτσοδόντης, Ράνια Ορφανάκου, Αθανασία Κακαράντζα, Ηλίας Μπαρτζιώκας, Παναγιώτης Νάνος, Παναγιώτης Κεχαγιάς. Με τις αναγνώσεις τους μας τίμησαν οι διεθνείς ποιητές/τριες: Alma Braja (Αλβανία/Ελλάδα), Josip Čekolj (Κροατία), Selahattin Yolgiden (Τουρκία), Athena Farrokhzad (Ιράν/Σουηδία),Nikola Madžirov (Βόρεια Μακεδονία), ενώ ο Patrick Dubost (Γαλλία), πραγματοποίησε μια ποιητική περφόρμανς με τη συμμετοχή πολλών ποιητών του Φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε την τέταρτη ημέρα στο ειδυλλιακό θεατράκι του Ληθαίου στα Τρίκαλα, δίπλα στον ποταμό Ληθαίο, με παρουσιαστή τον ποιητή Νικόλα Κουτσοδόντη.Συμμετείχαν οι Ελληνίδες/ες και διεθνείς ποιήτριες/τες: Ηλίας Κεφάλας, Γεωργία Κολοβελώνη, Παρασκευή Αλέξη, Ελένη Αλεξίου, Γωγώ Πονηράκου, Αντωνία Μποτονάκη, Marko Pogačar (Κροατία), Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Ledia Dushi (Αλβανία), Ιωάννα Λιούτσια. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Το Καταφύγιο του Οδυσσέα» με συμμετέχουσες/οντες τις/τους: Aitana Ahrens (Ισπανία), Nežka Struc (Σλοβενία), Josip Čekolj (Κροατία), Marija Andrijašević (Κροατία), Ondřej Lipár (Τσεχία) και την Alexandra Büchler (Ηνωμένο Βασίλειο).
Την πέμπτη και τελευταία ημέρα, παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά, στο αμφιθεατρο του δευτέρου ορόφου του Μύλου του Παππά, με παρουσιάστρια την Κωνσταντίνα Καρυδάκη. Διάβασαν τα ποιήματά τους οι: Άννα Μανωλοπούλου, Χρύσα Μαστοροδήμου, Πέτρος Σκυθιώτης, Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, Ηλίας Κουρκούτας, Γιώργος Σαράτσης, Ευθύμιος Λέντζας, Ιωάννα Γιαννακοπούλου, Χρύσα Αλεξίου, καθώς και οι διεθνείς καλεσμένες/οι μας: Ledia Dushi (Αλβανία), Marko Pogačar (Κροατία), Selahattin Yolgiden (Τουρκία), Alma Braja (Αλβανία/Ελλάδα). Στην εκδήλωση προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους της Χρηστίνας Καλλιρρόης Γαρμπή και βιντεο-ποιήματα των Αναστασία Γκίτση, Ελένη Λάκη, Aitana Ahrens, ανάμεσά τους και του Jože Slaček, βασισμένο στην ποιητική σύνθεση του Θάνου Γώγου Ντακάρ, ενώ η Nežka Struc (Σλοβενία) έκανε μία οπτικοακουστική περφόρμανς.Τέλος, πραγματοποιήθηκε η απονομή του Βραβείου Μάκης Λαχανάς στην σπουδαία μας ποιήτρια Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου, η οποία το παρέλαβε ιδιαίτερα συγκινημένη και μοιράστηκε με το κοινό τις σκέψεις της για το μέλλον και την αγωνία της για έναν κόσμο που ολοένα βαθαίνει στη βία του και αδιάκοπα προχωρά στην υπαρξιακή του καταρράκωση, με τον τρομαχτικό τραυματισμό της φύσης.
Είναι θαυμάσιο να βλέπει κανείς πως ο Δήμαρχος Λαρισαίων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι σύμβουλοί του στον τομέα του Πολιτισμού, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όλοι τους υποστήριξαν το Φεστιβάλ θεσμικά, αλλά και με την φυσική τους παρουσία στις εκδηλώσεις, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.
Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό για εμάς υπήρξε το γεγονός ότι ο κόσμος, οι πολίτες της Θεσσαλίας, γέμισαν όλους τους χώρους των εκδηλώσεων στις πόλεις αλλά και στα όμορφα χωριά της Θεσσαλίας.
Εργαζόμαστε ήδη για το 13ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, με όραμά μας την εξωστρέφεια, το άνοιγμα της ποίησης στο ευρύ κοινό, την πολιτιστική αποκέντρωση στην πράξη.
Για την ΑΜΚΕ ΘΡΑΚΑ
Θάνος Γώγος
Διευθυντής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης
*
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.
Με την υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των: Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe), Δήμου Τρικκαίων, Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Μαγνήτων Κιβωτός, EFFEA (European Festivals Fund for Emerging Artists), Γαλλικού Ινστιτούτου, Ινστιτούτου Θερβάντες (Instituto Cervantes Atenas) και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα.
Τοπικοί Χορηγοί: Θεσσαλικό Θέατρο, Γραφείο Κοινοχρήστων Ερμής, Βιβλιοπωλείο Καλτσάς, KUBRICK Pure Social Club, Baras Travel, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι Κατσίγρα.
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ, Εφημερίδα των Συντακτών, Bookpress.