Στο πλαίσιο του προγράμματος το «Καταφύγιο του Οδυσσέα», το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Creative Europe» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, προσφέρεται από το 2019 η δυνατότητα σε νέους συγγραφείς να γνωρίσουν την εμπειρία της διαμονής σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις όπου θα παρουσιάσουν το έργο τους.

Για το 2024/2025, κατατέθηκαν 16 αιτήσεις συγγραφέων, ποιητών και μεταφραστών υψηλής ποιότητας. Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για το ενδιαφέρον που δείξατε για το πρόγραμμα!

Την κριτική επιτροπή για το πρόγραμμα αποτέλεσαν οι: Θάνος Γώγος (ποιητής και εκδότης της Θράκας), Πέτρος Σκυθιώτης (ποιητής, εκπαιδευτικός) και Marija Dejanović (ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας, επιμελήτρια του περιοδικού Θράκα και κριτικός).

Μετά από μια περίοδο αξιολόγησης και διαβούλευσης, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι στο «Καταφύγιο του Οδυσσέα 2024/2025» θα συμμετάσχουν οι εξής λογοτέχνιδες:

  • Δανάη Σιώζιου (ποίηση)
  • Ιωάννα Λιούτσια (μετάφραση)
Δανάη Σιώζιου

Η Δανάη Σιώζιου γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στην Καρλσρούη της Γερμανίας και στην Καρδίτσα. Σπούδασε Αγγλική και Ελληνική Φιλολογία και σε μεταπτυχιακό επίπεδο Πολιτιστική Διαχείριση και Ευρωπαϊκή Ιστορία. Η ποιητική συλλογή Χρήσιμα Παιδικά Παιχνίδια, έλαβε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη της Εταιρείας Συγγραφέων. Η δεύτερη ποιητική της συλλογή Ενδεχόμενα Τοπία ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και άλλα βραβεία. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά, ανθολογίες και εφημερίδες (World Literature Today, Harlequin Creature, The Ilanot Review, NYRB and Brooklyn Rail) ενώ και τα δυο της βιβλία κυκλοφορούν στη Γερμανία από τον εκδοτικό οίκο Parasitenpresse. Η ίδια έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, εκθέσεις βιβλίου, residencies και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. To 2021 ήταν υπότροφος του ιδρύματος Villa Ruffieux στην Ελβετία. Είναι μέλος του δικτύου ευρωπαϊκών ποιητικών φεστιβάλ Versopolis, του «Εργαστηρίου για την Ιστορία του Βιβλίου» στο ΕΚΠΑ και της οργανωτικής ομάδας του φεστιβάλ για το φύλο και τη λογοτεχνία «Μωβ Μέδουσες». Συμμετέχει επίσης στην ομάδα δρόμου «Γραφούλες». Εργάζεται στους τομείς της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής διαχείρισης. Τον Ιούλιο του 2024 θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ποίησης του Μεδεγίν στην Κολομβία. Το τρίτο της βιβλίο με τίτλο Επιστολές θα κυκλοφορήσει το 2024.

Ιωάννα Λιούτσια

Η Ιωάννα Λιούτσια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992. Υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) με αντικείμενο διατριβής την τέχνη της περφόρμανς στα Βαλκάνια και τις πολιτικές της διαστάσεις. Απόφοιτη των τμημάτων Ιστορίας –Αρχαιολογίας & Θεάτρου ΑΠΘ και της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος». Έχουν κυκλοφορήσει τέσσερις ποιητικές της συλλογές: Ανοιχτά Φωνήεντα και Δαγκωμένα Σύμφωνα (2022), Η Σιωπή σε δύο χώρους (2018), Αρρυθμίες (2016), Συνομιλίες σε Μη+ (2014), μία συλλογή θεατρικών έργων για παιδιά (12 σκετς για 19 Παγκόσμιες Ημέρες, 2021), καθώς και οι μεταφράσεις της στα έργα του Ε. Ίψεν Νόρμα ή Ο έρωτας ενός πολιτικού (2020) και Η νύχτα του Αγίου Ιωάννη (2023). Ακόμη γράφει θεατρικά κείμενα για παραστάσεις. Το έργο της First we take Manhattan, then we take Berlin συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα του διαγωνισμού θεατρικών έργων του Berliner Festspiele 2019, ενώ έχει αποσπάσει το β ́ βραβείο στον διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου για το έργο Τη Μοναξιά και τους Ανθρώπους να Φοβάσαι το 2014. Είναι συνδημιουργός της ομάδας συγγραφέων δρόμου «γραφούλες» και μέλος της οργανωτικής ομάδας του διαθεματικού φεστιβάλ για το φύλο και τη λογοτεχνία «Μωβ Μέδουσες». Δραστηριοποιείται ως καλλιτέχνης της περφόρμανς από το 2013 κι έχει λάβει το γ ́ βραβείο στην κατηγορία περφόρμανς στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας 2021 για το έργο της Κάθε μέρα είναι μέρα της γυναίκας. Εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, δραματουργός και θεατροπαιδαγωγός.