Στο πλαίσιο του προγράμματος το «Καταφύγιο του Οδυσσέα», το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Creative Europe» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, προσφέρεται από το 2019 η δυνατότητα σε νέους συγγραφείς να γνωρίσουν την εμπειρία της διαμονής σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις όπου θα παρουσιάσουν το έργο τους.

Για το 2023/2024, κατατέθηκαν 24 αιτήσεις συγγραφέων, ποιητών και μεταφραστών υψηλής ποιότητας. Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για το ενδιαφέρον που δείξατε για το πρόγραμμα!

Την κριτική επιτροπή για το πρόγραμμα αποτέλεσαν οι: Θάνος Γώγος (ποιητής και εκδότης της Θράκας), Δημήτρης Αγγελής (ποιητής, αρθρογράφος και διευθυντής του περιοδικού Φρέαρ) και Marija Dejanović (ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας, επιμελήτρια του περιοδικού Θράκα και κριτικός).

Μετά από μια περίοδο αξιολόγησης και διαβούλευσης, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι στο «Καταφύγιο του Οδυσσέα 2023/2024» θα συμμετάσχουν οι εξής λογοτέχνιδες:

• Νατάσα Σίδερη
• Ευσταθία Π.

 

Νατάσα Σίδερη

Η Νατάσα Σίδερη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι θεατρική συγγραφέας, διηγηματογράφος και μεταφράστρια. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συγκριτική Πολιτική στο University of York της Αγγλίας και Σύγχρονη Γαλλική Φιλοσοφία στο King’s College του Λονδίνου. Tα πρώτα της θεατρικά έργα γράφτηκαν και παρουσιάστηκαν στα αγγλικά. Το 2013, το έργο της με τίτλο Στη γέφυρα (On The Bridge) απέσπασε το πρώτο βραβείο στοn διαγωνισμό που διοργάνωσε η ομάδα Origins και παρουσιάστηκε στο αγγλικό κοινό τον ίδιο χρόνο, ενώ το 2014 το έργο της Το νησί της αθανασίας (The Island of Immortality) βραβεύτηκε στον διαγωνισμό θεατρικού έργου του ιδρύματος Ronald Duncan Literary Foundation και περιόδευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σκηνοθεσία της ομάδας The Certainty of Chance Theatre Company. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2015, παρακολούθησε το Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2016, η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών της απένειμε έπαινο για τη νουβέλα Τρεις στις πέντε. Το 2017, το έργο της Τιτανομαχίες (Σοκόλη) παρουσιάστηκε στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Υρώς Μανέ, ως μέρος της δράσης Ο Συγγραφέας του Μήνα. Το 2018, κυκλοφόρησε η πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο Κυρίαρχοι πονηροί λογισμοί από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος, με την οποία απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Το 2021, κέρδισε το Α’ βραβείο στον διαγωνισμό θεατρικής γραφής MYTHOS?! που διοργάνωσε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το θέατρο του Regensburg με το έργο Δεσμώτης, ενώ το 2022 έγραψε τα κείμενα για την παράσταση Mάγισσες που παρουσιάστηκε στο ΠΛΥΦΑ και στα Δημοτικά Σφαγεία Ταύρου. Διηγήματά και μονόπρακτά της έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα.

Ευσταθία Π.

Η Ευσταθία Π. γεννήθηκε το 1994 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φιλολογία και Γενική Συγκριτική Γραμματολογία. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και επιμελήτρια λογοτεχνικών κειμένων, ενω μεταφράζει συστηματικά λογοτεχνικά και θεωρητικά κείμενα από τα αγγλικά και τα ισπανικά. To 2022 δημοσιεύτηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή,  γνωρίζω αυτές που πλέκουν στη μέση της θάλασσας, με το ψευδώνυμο τρία έπσιλον. Η συλλογή απέσπασε το Βραβείο Πρώτης Ανέκδοτης Συλλογής των εκδόσεων Θράκα και συμπεριλήφθηκε στη μικρή λίστα του περιοδικού ο Αναγνώστης. Ποιήματα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.