ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ

Μη με ρωτάτε για το λιοντάρι
δεν ξέρω πώς βρέθηκε στο κρεβάτι μου
Νόμιζα πως κοιμόμουν με μια γάτα
Δεν κατάλαβα τίποτα
Απλώς ντυνόμουν, στολιζόμουν,
φορούσα τα πιο προκλητικά μου ρούχα
και του έκανα όλα τα γούστα.
Το μακιγιάζ ήταν μόνο για κείνο.
Μόνο για το λιοντάρι.

Πάντα επιβλητικό
ορθωνόταν μπροστά μου
Βασιλιάς
Άρχοντας
Αφεντικό
Δυνάστης
Δυνάστης του έρωτα
Γιατί δίψαγα για έρωτα
και δεν είχα άλλον να μου τον δώσει.

Αλλά μια μέρα δεν άντεχα άλλο
Ηταν εξευτελισμός -το ήξερα
Δεν άντεχα και του ζήτησα να με κατασπαράξει.
Και το λιοντάρι για μία και μοναδική φορά
με υπάκουσε.

Σύντομο Βιογραφικό
H Ασημίνα Ξηρογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι θεατρολόγος, φιλόλογος και συγγραφέας. Σπούδασε Υποκριτική στο Θέατρο-Εργαστήριο (Εμπρός). Είναι Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκδώσει ποίηση, πεζογραφία και θέατρο.
Διδάσκει Θεατρική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εργάζεται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας καθώς και Θεωρίας και Ιστορίας Θεάτρου. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικού παιχνιδιού. Έχει σκηνοθετήσει και ανεβάσει με τους μαθητές της αρκετά έργα, δικά της και ξένα.
Διατηρεί από το 2009 το λογοτεχνικό ιστολόγιο Varelaki [http://varelaki.blogspot.com/]. To βιβλίο της Εποχή μου είναι η ποίηση κυκλοφορεί στη Γαλλία σε μετάφραση του Μισέλ Βόλκοβιτς. Ποιήματα, διηγήματα, κριτικές και άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορα έντυπα, ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστολόγια. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, Αγγλικά και Ισπανικά. Είναι μέλος του Κύκλου Ποιητών. Τελευταίο βιβλίο της: Ποιήματα 2009-2017, Βακχικόν 2021