Εν όψει της επετειακής παρουσίασης της ποιητικής συλλογής «Μόνο κανέναν μη μου φέρεις σπίτι» του Νικόλα Κουτσοδόντη, στο πλαίσιο της διακαλλιτεχνικής έκθεσης κουήρ τέχνης «“Queer Kultur – NOW!» την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, διοργανωμένης από το ΤετARTημόριο και την Αλληλεγγύη για όλους σε συνεργασία με τις εκδόσεις Θράκα, θα προβληθεί σε πρεμιέρα η ταινία μικρού μήκους «Αποβλακωμένος», που συνιστά οπτικοποίηση του ομώνυμου ποιήματος και άρα προϊόν δημιουργικής συνάντησης και συνύπαρξης του σκηνοθέτη Βαγγέλη Τριχιά με τον ποιητή. Στο παρόν άρθρο ο νεαρός δημιουργός μας παραχωρεί μια μικρή συνέντευξη, γνωρίζοντας μας τη δουλειά του, καθώς και πλάνα της ταινίας.
ΑΠΟΒΛΑΚΩΜΕΝΟΣ
Αποβλακωμένος τόσο απ’ το σώμα
που πάσχισα να ενώσω μια δω μια κει
σαν τα τρελομπαλάκια που είχαμε παιδιά
θα σπάσει ο πάγος λέγοντας
τις ιδιαίτερές μας κλίσεις και τη μάρκα
στο γαλάκτωμα για χέρια ή τον όρμο
που το καλοκαίρι επιλέγει για βουτιές
κι άλλα πολλά ίσως ακόμη και τα πέντε ευρώ
στο διανυκτερεύον πάρκινγκ
πάνω στην κουβέντα πριν το λήξουμε.
Μάντεψε τι
δεν είχε ο έρωτάς μας μήτε
των αυτοκινήτων τα φτερά.
Νικόλας Κουτσοδόντης, Μόνο κανέναν μη μου φέρεις σπίτι (Θράκα, 2021)
Αποβλακωμένος (2022), 02:05, Έγχρωμη
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Τριχιάς
Ηθοποιοί: Αντώνης Μπέρτσος, Κυριάκος Βερναρδάκης
Ποίημα/ αφήγηση: Νικόλας Κουτσοδόντης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Απόστολος Ναλμπάντης
Οπερατέρ: Μπάμπης Κυραρίνης
Γκάφερ: Ελία Ξηροκώστα
Συζήτηση με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Τριχιά
- Καλησπέρα Βαγγέλη. Ευχαριστούμε για την συγκατάθεση σου να μας μιλήσεις για το έργο σου. Τι σε έκανε να επιλέξεις αυτό το ποίημα;
Μου αρέσει πολύ το θέμα του ποιήματος, ο έρωτας που ήταν καταδικασμένος εξαρχής να έχει μικρή διάρκεια και του απωθημένου της χαμένης ευκαιρίας. Ειναι κάτι που μου συμβαίνει ακραία συχνά, και μου αρέσει που μεταφράζεται και σε μη ερωτικές καταστάσεις.
- Η νύχτα, το νέον φωτισμός και τα πλάνα από παράγουν μια ιριδίζουσα ατμόσφαιρα. Πως το επέλεξες και πως νιώθεις ότι επικοινωνεί με το ποίημα; Είχες στο μυαλό σου συγκεκριμένα είδη ή σκηνοθέτες που σε ώθησαν στην περίπτωση αυτή;
Η αισθητική του νυκτερινού δρόμου και η πλοήγηση μέσα σε αυτόν μου βγάζουν μια νοσταλγία που πιστεύω πως ταιριάζει πολύ με το ποίημα. Σκεφτόμουν την ταινία Locke (2013) καθώς και τις ταινίες του Nicolas Winding Refn γιατί σχετίζονται με τον Αποβλακωμενο ως προς την εμμονή .
- Πες μας κάτι για την καλλιτεχνική σου δουλειά και τις προτιμήσεις σου αισθητικά;
Μου αρέσει η neonoir αισθητική και χαρακτήρες που είναι νυκτόβια πλάσματα. Σαν θέματα μέχρι στιγμής έχω εξερευνήσει αυτά της μνήμης, της εξουσίας και του τοξικου πάθους. Προτιμώ την αινιγματική αφήγηση και το παιχνίδι με τους συμβολισμούς.
Ο Βαγγέλης Τριχιάς (Αθήνα, 1996) ασχολείται με σκηνοθεσία, μοντάζ και παραγωγή. Έχει εργαστεί κυρίως σε μικρού μήκους, music videos και ιντερνετικές εκπομπές.
Είναι μέλος του Design Yourself Collective στο Λονδίνο. Το τελευταίο του video art με τίτλο Bareuropean (2020) ήταν μέρος της έκθεσης It All Comes Down του Barbican Centre στο Λονδίνο , στο TQAF 2021 (Thessaloniki Queer Arts Festival) και στην Τεχνόπολη για το Athens Pride Week 2021.
@bigvague