Τα γεγονότα και τα ψέματα
Τις τελευταίες ημέρες, οι εκδόσεις «Θράκα» έχουν κατηγορηθεί ψευδώς από τον εκδότη της «Athens Review of Books» Μανώλη Βασιλάκη, ότι έλαβαν το ποσό των 18.000 ευρώ μετά από ανοικτή πρόσκληση χρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού (Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση ή/και αιγίδα δράσεων σχετικών με τη διάδοση, προβολή, προώθηση των γραμμάτων και του βιβλίου, την φιλαναγνωσία και την υποστήριξη επιστημονικών συναντήσεων). Ποσό το οποίο, όπως δηλώνεται στο άρθρο του Μανώλη Βασιλάκη, υποτίθεται ότι ξοδεύτηκε για «τσίπουρο και μεζέδες». Αλλά ο κύριος Βασιλάκης δεν ήταν ο μόνος που διέδωσε τη ζημιογόνα αυτή παραπληροφόρηση σχετικά με τον οργανισμό μας. Μετά την απάντησή μας η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δημοσίευσε άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου, το οποίο αναπαράγει τις ίδιες ψευδείς κατηγορίες και το συνολικό περιεχόμενο του προηγούμενου άρθρου.
Αυτές οι κατηγορίες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο μακριά από την αλήθεια καθώς μετά την εν λόγω πρόσκληση του Υπουργείου, δόθηκε στη «Θράκα» το ποσό των 7.000 ευρώ (και όχι των 18.000 ευρώ), κάτι το οποίο μπορεί να δει κανείς στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου:
Στη «Θράκα» δόθηκαν χρήματα για το πρότζεκτ το Καταφύγιο του Οδυσσέα, ένα διεθνές δίκτυο residency για ποιητές, συγγραφείς και μεταφραστές, το οποίο διαχειρίζεται η «Θράκα» και οι αξιόπιστοι συνεργάτες της από την Κροατία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και χρηματοδοτείται από την Creative Europe.
Το residency περιλαμβάνει διαμονή δύο ή τριών εβδομάδων σε δύο διαφορετικές χώρες για τους συμμετέχοντες (συγγραφείς, ποιητές και μεταφραστές) του πρότζεκτ, μισθό για τους συμμετέχοντες, διοργάνωση εκδηλώσεων για αυτούς, προβολή τους σε ζωντανές παρουσιάσεις στα μέσα ενημέρωσης, στο διαδίκτυο και σε έντυπη ανθολογία.
Συνεπώς, – όχι, δεν δαπανήθηκαν 18.000 ευρώ σε τσίπουρο και μεζέδες, θα δαπανηθούν 7.000 ευρώ σε αξιοπρεπείς μισθούς για ποιητές, συγγραφείς και μεταφραστές που συμμετέχουν στο πρότζεκτ, στη δημοσίευση της ανθολογίας των συμμετεχόντων, σε αεροπορικά εισιτήρια, κ.λπ. Εκτός από την Creative Europe, το πρότζεκτ χρηματοδοτείται επίσης από τα Υπουργεία Πολιτισμού των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό, οπότε δεν ήταν περίεργο το γεγονός ότι και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού αναγνώρισε την αξία αυτού του έργου που εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά τελικά αυτό το «δεν ήταν τόσο περίεργο» δεν ισχύει για όλους.
Τσίπουρο και μεζέδες
«Ονομάσαμε το περιοδικό Θράκα γιατί πάνω στα κάρβουνα ψήνονται οι μεζέδες. Στα τσίπουρα αυτά η μεταξύ μας τριβή απέδωσε πολύ καλές ιδέες». Αυτό είναι ένα απόσπασμα από συνέντευξη για το site popaganda που έδωσαν τα μέλη της «Θράκας» πριν από χρόνια, και το απόσπασμα, τυχαία ή όχι, χρησιμοποιήθηκε αποσπασματικά από το «The Athens Review of Books» και την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Η συνέντευξη από την οποία αντλήθηκε το παραπάνω απόσπασμα δημοσιεύτηκε περίπου την εποχή που η «Θράκα» αποτελούνταν μόνο από λίγους λάτρεις της λογοτεχνίας, με κίνητρο να δημιουργήσει κάτι κυριολεκτικά από το τίποτα, προκειμένου να προσφέρει στους πολίτες της Λάρισας καλύτερη επαφή με τη σύγχρονη ποίηση.
Αρκετά χρόνια μετά η «Θράκα» είναι μια κοινότητα βαθιά ριζωμένη στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, αλλά και μια ΑΜΚΕ με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στον τομέα του πολιτισμού.
Γίναμε εκδοτικός οίκος του οποίου οι συγγραφείς κέρδισαν έγκριτα βραβεία και των οποίων τα βιβλία διανέμονται σε όλη την Ελλάδα. Το μικρό τοπικό φεστιβάλ ποίησης έγινε φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας, με συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με δεκάδες και εκατοντάδες επισκέπτες ανά εκδήλωση.
Τον προηγούμενο χρόνο, το φεστιβάλ μας ίδρυσε το βραβείο «Θράκα» για ποιητές που δεν έχουν εκδώσει κανένα βιβλίο, το οποίο από όσο γνωρίζουμε είναι το μοναδικό αυτού του είδους στην Ελλάδα. Και θα τολμούσαμε να πούμε ότι είναι ένα αναγκαίο βραβείο γιατί προσφέρει ίσες ευκαιρίες στους νέους ποιητές/ριες να εκδώσουν δωρεάν το πρώτο τους βιβλίο ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χώρας διαμονής, επαφών με τη λογοτεχνική σκηνή ή άλλα τέτοια κριτήρια. Το μόνο που μετρά είναι η ποιητική συλλογή να είναι υψηλής ποιότητας.
Συνεργαζόμαστε στη Λάρισα με τον Δήμο της πόλης, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Διαχρονικό μουσείο, με πολλούς καλλιτέχνες, αλλά επίσης και με μικρά καφέ, με βιβλιοπωλεία και με προμηθευτές. Επίσης, διοργανώνουμε ποιητικές βραδιές σε μικρά μπαρ της πόλης. Όλα αυτά γιατί θέλουμε η «Θράκα» να είναι συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία.
Επίσης, οργανώνουμε συναντήσεις μαθητών με ποιητές στα σχολεία της Λάρισας, όπου έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ελεύθερα γύρω από τη λογοτεχνία με σκοπό οι μαθητές να έρθουν πιο κοντά στην ποίηση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν νιώθουμε καμία ντροπή με αφορμή το απόσπασμα μιας από τις πρώτες μας συνεντεύξεις, το οποίο ανασύρθηκε από τα βάθη της μνήμης κι εκτός πλαισίου αναφοράς, με σκοπό να μειώσει τη σοβαρότητα της δουλειάς μας. Τα λόγια αυτά χαρακτηρίζονται από μια αίσθηση νεανικής αθώας χαράς, μια αμέριμνη προσέγγιση του εαυτού μας και της μορφής της συνέντευξης και το πιο σημαντικό: από την αγάπη μας για τη λογοτεχνία. Αυτό το απόσπασμα μάς θύμισε τα ταπεινά πρώτα βήματά μας και όλη τη σκληρή δουλειά που έπρεπε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε τη «Θράκα», όπως είναι σήμερα.
Αυτή είναι η αλήθεια: ο κινητήρας που μας κάνει να κινούμαστε δεν είναι κατασκευασμένος από τα βραβεία που λαμβάνουν οι συγγραφείς μας ή από τη διεθνή αναγνώριση που έχουμε μέσω της συνεργασίας με ιδρύματα, όπως εταιρείες συγγραφέων, εκδοτικούς οίκους και πρεσβείες από το εξωτερικό. Αυτό που κρατά τη «Θράκα» ζεστή είναι εκείνη η σπίθα χαράς που παίρνουμε κάθε φορά που βοηθάμε ένα καλό ποίημα να βρει τον αναγνώστη του.
Κι αν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσατε να μας προσάψετε είναι αυτά τα λόγια: («ονομάσαμε το περιοδικό Θράκα, γιατί πάνω στα κάρβουνα ψήνονται οι μεζέδες. Στα τσίπουρα αυτά η μεταξύ μας τριβή απέδωσε πολύ καλές ιδέες») που είπαμε χρόνια πριν, τότε θεωρούμε ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας.
Σε τι ακριβώς ασκείτε κριτική;
Με μια επίσκεψη σε αυτό που ονομάζεται «Athens Review of Books», μπορούμε να δούμε ότι δημοσιεύει όχι μόνο κριτικές βιβλίων, αλλά και συκοφαντικά άρθρα που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις. Επίσης αν πλοηγηθούμε στην κατηγορία «English», δεν θα βρούμε καθόλου λογοτεχνικές κριτικές, αλλά μόνο κείμενα πολιτικού περιεχομένου.
Επιτρέψτε, λοιπόν, στη «Θράκα» να εκδίδει βιβλία, να διοργανώνει ένα διεθνές φεστιβάλ και ένα λογοτεχνικό residency που χρηματοδοτείται από την Creative Europe, χωρίς να ετοιμάζει μεζέδες που σερβίρονται με τσίπουρο, όπως ισχυρίζεται το «Athens Review of Books». Κατά ειρωνικό τρόπο, από τη σκοπιά του σερβιρίσματος πολιτικού κυρίως περιεχομένου μέσα από το αγγλικό τους μενού, δεν θα έπρεπε να είναι αυτοί που αποκαλούν κάποιον άλλο «Proletkult».
Αλλά ο υπαινιγμός δε μας ενοχλεί. Εργαζόμαστε πάντα ενεργά για την προώθηση της διαφορετικότητας, της ένταξης, του διαλόγου και της κριτικής σκέψης. Είμαστε αφοσιωμένοι στην επιδίωξη της ισότητας ανεξάρτητα από τη χώρα, την περιοχή ή την πόλη προέλευσης, το γένος, το φύλο, την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάκριση εις βάρος ανθρώπων. Δεν κρυβόμαστε πίσω από τη χρήση μεγάλων λέξεων όπως «ειδικοί» και «κοινώς αποδεκτό», λέξεις τόσο μεγάλες που γίνονται κενές και είναι έτοιμες να γεμίσουν με ιδεολογικό περιεχόμενο ώστε να χρησιμοποιηθούν για να καταγγείλουν, να συκοφαντήσουν και να δυσφημίσουν εκείνους που για κάποιον λόγο μάς ενοχλούν.
Αυτό που μας ενοχλεί είναι η προσπάθεια στοχοποίησης ενός εκδοτικού οίκου με αυταπόδεικτο και αδιάκοπο λογοτεχνικό έργο, μέσω παραπληροφόρησης, και η οργάνωση αυτής της επίθεσης εναντίον μας για λόγους που φοβόμαστε πως είναι πιθανώς λιγότερο λογοτεχνικού και περισσότερο πολιτικού χαρακτήρα. Είναι μια προσπάθεια επίθεσης στην ακεραιότητα της λαρισαϊκής και ευρωπαϊκής πολιτιστικής σκηνής – στην ακεραιότητα της «Θράκας» και πολλών που έχουν συνεργαστεί μαζί μας με οποιονδήποτε τρόπο.
Στο κυνικό άρθρο του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» ο αρθρογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος μας διδάσκει την πολύτιμη συμβολή του στη “θεωρία της κινητικότητας”: “Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο ούτε τρέχει ούτε κολυμπάει” λέει. Ναι, αλλά στη Θράκα το βιβλίο τυπώνεται, προωθείται, διανέμεται, πάει στα σχολεία και ενθαρρύνει τους μαθητές να διαβάζουν και να γράφουν, και μερικά ποιήματα από αρκετά βιβλία ταξιδεύουν τόσο που ξεφεύγουν από την Ελλάδα και μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες στο εξωτερικό. Αλλά αυτά δεν αφορούν τους κυρίους από την Καθημερινή και την Athens Review of Books. Για αυτούς αν είναι κάτι από τη Λάρισα, θα είναι τσίπουρο, έτσι;
Γιατί τους ενοχλούμε;
Η «Θράκα» , στα 9 χρόνια λειτουργίας της, έχει επιχορηγηθεί 2 φορές από το Υπουργείο Πολιτισμού με το συνολικό ποσό των 14.000 ευρώ (2 φορές από 7 χιλιάδες ευρώ).
Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε εκατοντάδες δράσεις στον χώρο του βιβλίου και της λογοτεχνίας με πολύ μεγάλη απήχηση στην τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία. Σχετικά με το συνολικό budget που έχει διατεθεί στον χώρο του βιβλίου από το Υπουργείο Πολιτισμού, αν λάβει υπόψιν κανείς τις εκατοντάδες δράσεις μας, την ποιότητα αυτών, αλλά και το συνολικό budget που αντιστοιχεί στις δράσεις μας όλα αυτά τα χρόνια, το ποσό των 14.000 ευρώ σε διάρκεια 9 χρόνων, είναι ένα πολύ μικρό ποσό. Ένα ποσό το οποίο έχει δικαιολογηθεί με τιμολόγια και αποδείξεις, ή θα δικαιολογηθούν (για τη φετινή χρονιά) και θα αναρτηθούν στην Διαύγεια.
Γιατί λοιπόν ξαφνικά ένας εκδότης και ένας δημοσιογράφος συντονίζονται χρονικά και σε 2 διαφορετικά μέσα πληροφόρησης, μοιράζονται τα ίδια fake news (φουσκώνοντας κατά 11.000 ευρώ το ποσό που επιχορηγηθήκαμε), λασπολογούν και συκοφαντούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο;
Fake News, φακελώματα, αναζήτηση συνεντεύξεων μελών της Θράκας, ακόμα και όταν αυτά τα μέλη βρίσκονταν στη τρίτη δεκαετία της ζωής τους και δούλευαν πολλές ώρες κάθε μέρα αφιλοκερδώς, ώστε η Λάρισα να μπει στον λογοτεχνικό χάρτη της Ελλάδας, ώστε οι νέοι ποιητές να έχουν φωνή σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Γιατί να ανασύρετε κάτι αθώο εκτός πλαισίου, να αγνοήσετε όλη την υπόλοιπη συνέντευξη για τις δράσεις μας και να το τοποθετηθείτε με τέτοιο τρόπο στα άρθρα σας, με σκοπό μετά από κόψιμο και ράψιμο να δείχνουμε ασόβαροι; Έτσι υπηρετείτε το «υψηλό των γραμμάτων»;
Ή μήπως είναι δημοκρατική η μετεμφυλιακή στάση ενός εκδότη, που λίγο πολύ ζητά να μην επιχορηγούνται όσοι δεν συγκλίνουν με την κυβερνητική γραμμή; Αυτή είναι η δημοκρατία σας που επικαλείστε;
Γιατί σας ενοχλεί τόσο πως μια πολυετής προσπάθεια νέων από την περιφέρεια ανταμείβεται με λογοτεχνικά βραβεία και με επιχορηγήσεις για δράσεις που έχουν την καθολική αποδοχή μιας ολόκληρης πόλης, και μεγάλου μέρους του χώρου της ποίησης στη χώρα μας.
Εμείς ζητάμε από τους υγιείς φορείς στον χώρο του βιβλίου μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση γύρω από αυτά τα δημοσιεύματα, που θυμίζουν εκείνα των κίτρινων φυλλάδων, κι όχι σοβαρά άρθρα έγκριτων εφημερίδων. Το περιεχόμενό τους δεν παρέχει πληροφόρηση, ούτε κριτική σκέψη. Είναι βασισμένο στις ψευδείς ειδήσεις και στη συκοφάντηση.
Ανεξαρτήτως εξελίξεων, εμείς θα συνεχίσουμε να τυπώνουμε ποιοτικά βιβλία. Σύντομα, θα γιορτάσουμε τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ μας. Θα συνεχίζουμε να καλούμε στη Λάρισα ποιητές από το εξωτερικό εγνωσμένης αξίας. Θα συνεχίσουμε να τους φέρνουμε σε επαφή με τους μαθητές της πόλης μας. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε δωρεάν βιβλία στους μαθητές και στους πολίτες της Λάρισας, και θα συνεχίσουμε να στέλνουμε νέους ποιητές στο εξωτερικό και να προωθούμε το έργο τους, όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Από τη Λάρισα έως το Κάρντιφ, από το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ έως το Πόρτλαντ, η «Θράκα» και οι νέοι/ες ποιητές/ριες της χώρας θα είναι παρόντες/ούσες.
Υγ1. Μετά την αντίδρασή μας και την πολύ μεγάλη υποστήριξη που λάβαμε, με δειλία στην «Athens Review of Books» άλλαξαν το άρθρο τους πολλές φορές. Μια από τις αλλαγές που έκαναν ήταν η εξής: Ενημερώνονται από σχόλια στη σελίδα τους στα κοινωνικά μέσα πως διαδίδουν fake news. Τους στέλνουν λινκ του υπουργείου. Τους ενημερώνει η Θράκα με link από το site του Υπουργείου πως διαδίδουν fake news για το πραγματικό ποσό της επιχορήγηση της που είναι 7.000. Γνωρίζουν. Και τι κάνουν οι υπηρέτες του Υψηλού των γραμμάτων όπως αυτοαποκαλούνται; Αλλάζουν το κείμενο και συνειδητά προσθέτουν λινκ πάλι με fake news. Όπως τα μικρά παιδάκια κάνουν τις σκανδαλιές μαζί και τις φορτώνουν το ένα στο άλλο όταν πιαστούν. Βέβαια όταν πλησίαζε το τελεσίγραφο για να ζητήσουν συγνώμη και να αναρτήσουν την αλήθεια, άλλαξαν ξανά το κείμενό τους και έβαλαν το πραγματικό ποσό εξαφανίζοντας το λινκ. Έχουμε τα screen shots για όλα τα παραπάνω.
Υγ2. Αντί να ζητήσουν συγνώμη για τα άρθρα τους, μόλις λάβαμε e mail από τον κ. Βασιλάκη στο οποίο λίγο ή πολύ μας λέει εκτός άλλων, ότι μας χρησιμοποίησαν για να επιτεθούν στον κ. Γιατρομανωλάκη. Εμείς δημοσιεύουμε την απάντηση, ώστε οι άνθρωποι που θα διαβάσουν αυτό το κείμενο να κρίνουν από μόνοι τους όχι μόνο ποιος είναι ο στόχος του κ. Βασιλάκη αλλά και το ύφος και το περιεχόμενο.
Από: ATHENS REVIEW OF BOOKS <athensreview@gmail.com>
Date: Τρί, 6 Ιουλ 2021 στις 11:08 π.μ.
Subject: Re: Εξώδικη προσκληση – συκοφαντικο δημοσιευμα κατα της Α.Μ.Κ.Ε ΘΡΑΚΑ
To: Περιοδικό Εκδόσεις ΘΡΑΚΑ <thracamagazine@gmail.com>
Προς Κύριο
Αθανάσιο Γώγο ως «νόμιμο εκπρόσωπο» Σχετικά με ένα ξαναμμένο εξώδικο που μας αποστείλατε ηλεκτρονικά θεωρώντας ότι συκοφαντούμε την «Θράκα» σας, σάς γνωρίζουμε τα εξής: Καμία πρόθεση δεν υπήρξε από πλευράς μας για συκοφάντησή σας, πολύ περισσότερο όταν πριν από την επίμαχη Λίστα Γιατρομανωλάκη αγνοούσαμε την ύπαρξή σας. Η αναφορά στην μέχρι πρότινος άγνωστη σε εμάς «Θράκα», μαζί με μερικές ακόμη ενδεικτικές αναφορές ληπτών με βαρύγδουπα ονόματα, έγινε από εμάς α) λόγω του αληθινά πρωτότυπου ονόματος με το οποίο συνοψίζετε τη δράση σας και β) λόγω της διακηρυγμένης προτίμησής σας σε μεζέδες, τσίπουρα κ.λπ. τα οποία μοιραίως παραπέμπουν σε εικόνα και κλίμα φαγοποτιού, που ανακαλύψαμε σε συνέντευξή σας σε ένα μπλογκ ονόματι popaganda (https://popaganda.gr/citylife/thraka/). Στα τελευταία δεν έχουμε βεβαίως καμία αντίρρηση, αρκεί να μην πληρώνει το λογαριασμό ο Ελληνικός λαός. Ισχυρίζεστε ότι η επιχορήγησή σας δεν είναι 18.000 ευρώ, αλλά «μόνο» 7.000 ευρώ και εκεί εστιάζετε την δήθεν συκοφαντική μας πρόθεση. Όμως το ποσόν αυτό (όπως και τα αντίστοιχα ομοταγών ληπτών) δεν το βγάλαμε από το μυαλό μας, αλλά προκύπτει από τα δημοσιεύματα του Τύπου, στις 18.5.2021, π.χ. της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, το λινκ του οποίου μάλιστα παραθέσαμε στην ανάρτησή μας () για να δουν οι αναγνώστες και τους 52 χρηματοληπτικούς «φορείς». Εν πάση περιπτώσει, διορθώσαμε το ποσόν σε εκείνο που ισχυρίζεστε ότι λάβατε. Άλλωστε το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στο ποσό αυτό ή/και ό,τι άλλο λάβατε, αλλά στο σύνολο των χορηγιών υπέρ των… «Γραμμάτων και του Βιβλίου» που πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Η ανάρτησή μας προφανώς δεν είχε στόχο εσάς, όπως είναι σαφές από τον τίτλο της ήδη («Ο Προπετής Γιατρομανωλάκης.…»). Εσείς βρήκατε μία πηγή να λάβετε άκοπα κρατικά χρήματα, και ως γνήσιοι Νεοέλληνες δεν τα απολακτίσατε. Το ζήτημα αφορά τα κριτήρια με τα οποία ο υφυπουργεύων Ν. Γιατρομανωλάκης –ο οποίος εξακολουθεί να σιωπά– κατάρτισε την επίμαχη λίστα. Την άρνησή του να δώσει την αιτιολόγηση που ζητήσαμε. (Από το κείμενό σας πληροφορούμαστε π.χ. ότι μέρος των ποσών που σας δόθηκαν θα πάει «σε μισθούς [!] λογοτεχνών και μεταφραστών», καθώς και σε «αεροπορικά εισιτήρια»). Κλείνοντας το ηλεκτρο-εξώδικό σας ζητάτε «εντός 24 ωρών» την απόσυρση του άρθρου μας, άλλως θα κινηθείτε (ποιοι;) νομικά. Αν ρωτούσατε κάποιον νομικό ίσως να σας προστάτευε από μια τέτοια εκβιαστική διατύπωση. Δηλαδή μας λέτε ότι την 25η ώρα (του πολέμου) θα κινηθείτε νομικά. Προφανώς εννοείτε δικαστικά. Δεχόμαστε την πρόκληση, που ίσως θα αποτελέσει μια λαμπρή ευκαιρία για να φωτιστούν οι σκοτεινοί διάδρομοι των κρατικών επιχορηγήσεων. Μάλιστα, προς διευκόλυνσή σας, θα ζητήσουμε από την αρμόδια δικαστική αρχή να καλέσει τον χορηγό σας κ. Γιατρομανωλάκη έτσι ώστε να δώσει τις οφειλόμενες εξηγήσεις, τις οποίες σε εμάς αρνήθηκε εμπράκτως. Πάντως ελπίζουμε ότι, ενόψει της φύσης και της ποιότητας της Athens Review of Books, θα αναγνωρίσετε τουλάχιστον ότι δικαιούμαστε να θέτουμε τα ερωτήματα που θέσαμε στο ΥΠΠΟ και συγκεκριμένα στα έργα και ημέρες του κ. Γιατρομανωλάκη.
Για την Athens Review of Books Ο διευθυντής Μανώλης Βασιλάκης
|
ΥΓ.3 Να σχολιάσουμε μόνο την έκπληξη του κ. Βασιλάκη όταν πληροφορήθηκε πως έχουμε πληρώσει, πληρώνουμε και σκοπεύουμε να πληρώσουμε λογοτέχνες, όπως κάνουν όλοι οι φορείς σε όλες τις δυτικές χώρες του κόσμου. Αυτό και μόνο μας δείχνει ποια είναι η πραγματική του επαφή με τον χώρο του βιβλίου έξω από τον μικρόκοσμό του. Έναν μικρόκοσμο τόσο μικρό, που μια εφημερίδα/περιοδικό που ασχολείται με την κριτική βιβλίων, δεν γνωρίζει εκδόσεις της χώρας της, που βιβλία της έχουν τιμηθεί με έγκριτα λογοτεχνικά βραβεία.