Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών»
διοργανώνει το
5ο Φεστιβάλ Αφήγησης της Αθήνας
την Παρασκευή 25, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016,
στο «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς», ένα χώρο για την αφήγηση και το παραμύθι.
Η θεματική του φετινού Φεστιβάλ είναι
«Απ’ τη γραφή στο λόγο»
και συμμετέχουν συγγραφείς βιβλίων για παιδιά, συγγραφείς λογοτεχνίας για ενήλικες, πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, όλοι όσοι έχουν μια ιστορία κρυφή και κρυμμένη στο συρτάρι τους και θέλουν να την μοιραστούν με το κοινό, μικρούς και μεγάλους.
Σ’ έναν χώρο που σχετίζεται άμεσα με την αφήγηση, οι συμμετέχοντες συγγραφείς ξεχνούν χειρόγραφα και σημειώσεις και αφηγούνται, οι ίδιοι τις ιστορίες τους ή οι αφηγητές που επέλεξαν να συνεργαστούν μαζί τους. Περιμένουν όσους αγαπούν τα παραμύθια και τα βιβλία για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά ιστορίες που μπορεί να γεννήθηκαν για το χαρτί, παρουσιάζονται όμως για πρώτη φορά με τον προφορικό λόγο..
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ χωρίζεται σε αφηγήσεις για παιδιά και αφηγήσεις για εφήβους και ενήλικες με ποικίλες θεματικές που καλύπτουν κάθε γούστο.
Οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία μ’ έναν τρόπο αλλιώτικο: ακούγοντας. Οι συμμετέχοντες συγγραφείς θα περιμένουν με χαρά τις εντυπώσεις και τα σχόλιά τους, που ίσως δώσουν στα κείμενά τους νέα πνοή. Επίσης, ειδικά για τα παιδιά, το Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή το πρωί έχει προγραμματιστεί παράσταση αφήγησης με αγαπημένες ιστορίες συγγραφέων παιδικών και εφηβικών βιβλίων που θα εμψυχώσουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής ή θα συμμετέχουν με ομιλίες στο Φεστιβάλ.
Οι ενήλικες επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ιστορίες πολλών και διαφορετικών ειδών, να συζητήσουν με τους δημιουργούς τους, να παρακολουθήσουν παραστάσεις αφήγησης ιστοριών από τη λογοτεχνία και να κάνουν τα πρώτα δικά τους βήματα στο γραπτό λόγο συμμετέχοντας στα δύο εργαστήρια δημιουργικής γραφής που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια
του Φεστιβάλ.
Εκτός από τις αφηγηματικές συμμετοχές των συγγραφέων στη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις αφήγησης από τους Εύη Γεροκώστα, Ηλία Γιαννικόπουλο, Αγγελική Γκόγκου, Ασπα Παπαδοπούλου και Βιολέτα Σολιδάκη, δύο τρίωρα εργαστήρια δημιουργικής γραφής για ενήλικες με τον Μάνο Κοντολέων, τη Μαρία Αγγελίδου και την Ελένη Σβορώνου καθώς και ομιλίες με θέματα «Αφήγηση και συγγραφή – Γραπτός και προφορικός λόγος» από τους Κωστή Γκιμοσούλη, Γιώργο Ευγενικό, Βαγγέλη Ηλιόπουλο.
Οι συγγραφείς που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είναι οι:
Γεωργία Αγγελή, Μαρία Αγγελίδου, Ερίκα Αθανασίου, Δέσποινα Αθανασιάδου, Βανδώρος Γεράσιμος, Μαρικέλλυ Γκίκα, Κωστής Γκιμοσούλης, Άννα Δενδρινού, Βησσαρία Ζορμπά, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Αγγελική Γ. Θάνου, Αικατερίνη Καντούρη, Αλκιβιάδης Κούσης, Φλώρα Κολιαράκη, Μάνος Κοντολέων, Πέννη Λάμπρου, Αγγελική Λάλου, Διονύσης Λεϊμονής, Μαρία Μουζάκη-Χιονάτου, Αντωνία Μπατζαλή, Μάρω Παππά, Αναστάσιος Πινακουλάκης, Αγγελική Σαρακινού, Κωνσταντίνα Σόγια, Βιολέτα Σολιδάκη, Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Γεωργία Φρουτζιάλα, Γαβριήλ Χατζημιχαήλ.
και οι συνεργάτες των συγγραφέων είναι:
Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου, Τζένη Διαμαντοπούλου, Καλλιόπη Λιαδή, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Άννα Ουζουνίδου, Βασιλική Τσουράπη.
Μουσική – Ηχητικά: Νίκος Αρμενιάκος, Γιώργος Βασιλάκης, Χριστίνα Δαλαμάγκα, Αγγελικη Ζαφειράκη, Αντρέας Κατερινόπουλος, Ελένη Κοκκίνου, Χρήστος Ραμμόπουλος, Σοφοκλής Σκούλτσος.
Οπτικοποίηση: Θάνος Παπαδογιάννης.