Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Ποίοι είμαστε;

H Θράκα

Η «Θράκα» ιδρύθηκε στη Λάρισα, το Μάρτιο του 2013 από μια παρέα νέων λογοτεχνών με αφορμή τη διεξαγωγή του 1ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης το οποίο στη συνέχεια καθιερώθηκε ως θεσμός και η ετήσια συγκέντρωση Θεσσαλών ποιητών αλλά και καλεσμένων από όλη την Ελλάδα. Ιδρυτές της “Θράκας” είναι οι Θάνος Γώγος (Περιοδικό) και Στάθης Ιντζές (Εκδόσεις).
 
Η Θράκα είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τη Λάρισα. Στόχος της εταιρείας είναι η προώθηση δραστηριοτήτων που συμβάλλουν εν γένει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, προσβλέποντας ιδιαίτερα στη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εγχώριο αναγνωστικό κοινό αλλά και σε αυτό του εξωτερικού.
 
Εδώ και εφτά χρόνια η Α.Μ.Κ.Ε. Θράκα , διατηρεί ιστότοπο (https://www.thraca.gr/)
στον οποίο σε καθημερινή βάση δημοσιεύει ανέκδοτα ποιήματα Ελλήνων λογοτεχνών, διηγήματα, κριτικές, συνεντεύξεις καλλιτεχνών, δοκίμια καθώς και μεταφράσεις ξενόγλωσσης λογοτεχνίας.
Παράλληλα εκδίδει έντυπο περιοδικό με διαφορετική ύλη από το διαδικτυακό, με κύριο στόχο την προβολή νέων λογοτεχνών και την ανάδειξη νέων φωνών στην Ελληνική λογοτεχνία.
 
Οι εκδότες της Θράκας, Θάνος Γώγος και Βασιλεία Οικονόμου (από το 2020) είναι επίσης λογοτέχνες της νεότερης γενιάς.
Πολλοί αξιόλογοι και βραβευμένοι νέοι λογοτέχνες έχουν συνεργαστεί και συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Θράκα είτε συμμετέχοντας με δική τους ύλη στα περιοδικά της (έντυπο και ηλεκτρονικό), είτε επιλέγοντάς την για την έκδοση των βιβλίων τους, είτε συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις της.
 
Στα 7 χρόνια λειτουργίας της, η Θράκα, έχει οργανώσει στη Λάρισα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας περισσότερες από 200 εκδηλώσεις που αφορούν το βιβλίο και τον πολιτισμό και έχει προωθήσει έργο πολλών Ελλήνων ποιητών στο εξωτερικό.
 
Η Θράκα επιπλέον,συμμετέχει κάθε χρόνο στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με δικό της stand-περίπτερο και οργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις για τη λογοτεχνία του σήμερα καθώς και ποιητικές απαγγελίες σημαντικών, Ελλήνων και ξένων, νέων λογοτεχνών και λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης.
 
Επίσης, είτε με την συμμετοχή των εκδοτών της, είτε με τη συμμετοχή λογοτεχνών που έχουν εκδώσει τα βιβλία τους σε αυτή, συμμετείχε σε όλα τα φεστιβάλ νέων λογοτεχνών μετά την ίδρυσή της.
 
Το 2019 η Θράκα μαζί με την Εταιρεία Συγγραφέων Σλοβενίας καθώς και με το λογοτεχνικό πρακτορείο και εκδοτικό οίκο Sandorf από την Κροατία, συνδιοργάνωσαν τον πρώτο κύκλο του Ευρωπαϊκού προγράμματος κυκλικών διαμονών «Το Καταφύγιο του Οδυσσέα» («Ulysses Shelter») μέσα από το οποίο δόθηκε η ευκαιρία σε 12 ποιητές και ποιήτριες από την Ελλάδα την Κροατία και τη Σλοβενία να επισκεφθούν και να περάσουν ένα χρονικό διάστημα στην πόλη της Λάρισας, τη Λιουμπλιάνα και το Μιλιέτ, όπου συμμετείχαν σε ποικίλες λογοτεχνικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να μεταφραστούν, να μιλήσουν για το έργο τους αλλά και να έρθουν σε επαφή με την εκάστοτε εγχώρια λογοτεχνική σκηνή και τον πολιτισμό της κάθε χώρας. Το Project ανανεώθηκε για άλλα 2 χρόνια και σε αυτό συμμετέχουν εκτός των τριών προηγούμενων συνεταίρων η Krokodil από τη Σερβία και η Literature Across Frontiers από την Ουαλία.
 
*
Κάθε χρόνο, πάντα κοντά στην 21η Μαρτίου , γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα ποίησης η Θράκα οργανώνει το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης (φέτος το 8ο, -Αναβλήθηκε για 28 Σεπτεβρίου έως 3 Οκτωβρίου λόγω της πανδημίας.) Ποιητές με καταγωγή ή που διαμένουν στη Θεσσαλία, μετά από πρόσκληση του λογοτεχνικού περιοδικού Θράκα, μαζί με ποιητές από την υπόλοιπη Ελλάδα και από το 2018 και το εξωτερικό συμμετέχουν σε βραδιές ποίησης, ποιητικών και πολυμεσικών perfomances, συζητήσεις, workshops καθώς και κοινωνικές δράσεις όπως διανομή βιβλίων ποίησης σε Μ.Μ.Μ, επισκέψεις σε σχολεία και στο σχολείο 2ης ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας. Το Φεστιβάλ κλείνει με συναυλία, όπου καλεσμένοι είναι μουσικοί από τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα (Χειμερινοί κολυμβητές, Φοίβος Δεληβοριάς, ΛΑΡΓΟ, Klaudia Delmer) και από φέτος με την απονομή βραβείων :1. Σε ένα τιμώμενο πρόσωπο για τη συνολική του προσφορά στην ποίηση. 2. Βραβείο για καλύτερη ανέκδοτη ποιητική συλλογή πρωτοεμφανιζόμενου στην ποίηση.
(Το φεστιβάλ για το 2020 αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβρη ενώ τον Απρίλη εκπροσώπησε τη χώρα μας στο παγκόσμιο Festival of Hope του δικτύου Versopolis με την εκδήλωση Greek contemporary poems: Homemade hopes and myths).
 
Η Θράκα επίσης έχει εκδώσει και συνεχίζει να εκδίδει ποιητικά βιβλία αξιόλογων νέων ποιητών και έχει βρεθεί στις μικρές λίστες των 2 σημαντικότερων λογοτεχνικών βραβείων(Κρατικά, Αναγνώστη) κι είναι ίσως η μόνη εκδοτική από περιφέρεια τη τελευταία δεκαετία που της έχουν απονεμηθεί βραβεία.